Слатка чесница: Неизоставни део божићне трпезе у Војводини

0
3789

У већини војвођанских кућа овај неизоставни део божићне трпезе прави се у слаткој верзији, као сува пита са орасима. У њу се ставља новчић за који се верује да ће донети срећу ономе ко га пронађе. Једино домаћин сме да га откупи  и остави на чување поред иконе. Овај новчић се чува током целе године.

Ево и рецепта за слатку војвођанску чесницу:

потребно вам је:

1 паковање кора
500 гр млевених ораха
350 гр шећера
0,5 шољице уља
2 чаше киселе воде
400 гр меда

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Припрема:

Загрејте мед у дубљој шерпици док не постане течан, а уз то у једну шољицу помешате киселу воду и уље.

Измешајте млевене орахе и шећер. Коре ређајте у добро подмазан плех, тако што ћете на сваку трећу стављати фил (отприлике по 4 пуне кашике), а коре које нису филоване, попрскајте водом и уљем, а сваку другу и са медом. Када дођете до половине са слагањем чеснице, убаците добро опран новчић, па наставите слагање.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

На крају оставите две коре, па их добро премажите уљем и чесницу исеците уздуж и попреко на жељену величину.

Ставите их у рерну претходно загрејану на 180 степени и пеците до 20 минута. Водите рачуна да вам се чесница не препече и извадите је чим видите да су коре добиле фину жућкасту боју.

За време док се чесница пече, у дубљу шерицу ставите остатак меда и угрејте га понови са чашом воде. Пред крај печења чеснице, извадите је из шпорета и овом је премажите, да вам колач не би остао сув.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Послужите је после божићног ручка, тако што ћете укућанима или дати да је ломе или им допустит да свако изабере своје парче, у зависности од тога колико вам је чесница сочна.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име