Slatke kocke od jabuke i oraha: Idealna poslastica za posne dane

0
1069

Sastojci:

210 ml tople vode
110 gr smeđeg šećera
180 gr integralnog brašna (može i speltino)
4 manje rendane jabuke
200 g seckanih oraha
100 g suvog grožđa
2 kašike ovsenih pahuljica (ili griza )
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
po želji rendana korica limuna ili pomorandže
Za sirup:

200 g smeđeg šećera
200 ml vode
1 vanil-šećer
po želji malo kardamoma, kolutova limuna, soka od pomorandže…

Pročitajte i  Skraćenice za koje mnogi ne znaju šta znače: Spens, Nin, Bitef, sms, Bemus, BIGZ, Komgrap, Nolit, SKZ, beseže...

Priprema:

U sud za mešenje uliti toplu vodu, dodati šećer i dobro pomešati da se šećer otopi. Dodati redom sastojke – rendane jabuke, šećer, brašno, ovsene pahuljice (ili griz), prašak za pecivo, sodu bikarbonu, suvo grožđe, seckane orahe i rendanu koricu limuna. Kašikom ili varjačom sve promešati i ostaviti oko 15 minuta da odstoji.

Pravougaoni kalup (28×20 cm) u koji je stavljen papir za pečenje posuti sa 100 g seckanih oraha. Sipati testo u tepsiju i peći 15 minuta na 200°C, a onda smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 15-20 minuta. Ostaviti pečen kolač da se ohladi u tepsiji i iseći na kocke. Ili ga pečenog izvaditi iz tepsije, okrenuti, skinuti papir, iseći na kocke i vratiti u tepsiju sa donjom stranom okrenutom na gore, da pečeni orasi budu po površini.

Pročitajte i  Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

U lončiću pomešati vodu, šećer, vanilu i po želji kolutove limuna. Dodala sam i kardamom, a umesto jednog dela vode malo isceđenog soka od pomorandže. Staviti lonče na vatru da tečnost provri i kuvajte par minuta. Vrućim šerbetom prelijte isečeni kolač u tepsiji. Sačekajte da se ohladi i poslužite.

Izvor: Kulinarika

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime