Искористите сезону грожђа и направите слаткиш за породицу и драге госте!
Потребни састојци: 100 зрна грожђа, розетла – 1 кашичица, 200 г ораха, 700 г шећера, 1 кашичица лимунтуса.
Начин припреме:
Зрна очистите од дршке.
Скувајте густ сируп од шећера са две шоље воде – шећер можете мењати у зависности од сорте грожђа и колико је слатко. Обично када је родна година и када је више падала кише, мање је слатко, и обрнуто – ако је била суша и топло, слађе је.
Скините са ватре и оставите да се охлади. Сипајте у њега зрна грожђа и нека тако одстоји 1/2 сата. Након тога слатко ставите на јаку ватру, али не превише, и кувајте без мешања.
Пред крај кувања додајте 3-4 листа розетле, лимунтус и ситно исецкане орахе.
Кувајте око 5 минута, оставите да се охлади и распоредите у тегле.
BonApeti.rs