Неопходни састојци за припрему слатког су:
1 килограм крушака
500 грама шећера
Сок од 2 лимуна
200 милилитара воде
Поступак припреме:
Одабране крушке ољуштите па исеците на мање комаде и очистите. Распоредите их затим у дубок плех, па поспите шећером и прелијте соком од два лимуна. Оставите их да одстоје 1-3 сата, да отпусте свој сок. Након тог времена додајте и воду, па у рерну да се све крчка.
Рерну претходно загрејте на 180 степени, а крушке крчкајте око 2 сата. То зависи од рерне до рерне – знаћете да су готове када омекну, благо порумене и сируп постане густ.
Готово слатко изгледа исто као и када припремате у шерпи – онда када су крушке мекане и фино скуване.
Можда ће вам бити лакше да оставите у рерни и скокнете да позавршавате друге кућне послове, него да врије на рингли у шерпи, па можда прекипи и слично. Има предности, зар не? А, после у већ загрејаној рерни припремите неки колач да можете да се сладите док се слатко не охлади.
Слатко док је топло сипајте у стерилисане тегле, добро затворите поклопцем па их ушушкајте у ћебенце или крпама. Оставите да се слатко тако охлади на собној темп. па тек када се скроз охлади одложите у фриз, односно на неко тамније и хладније место.
*Такође, можете повећати количину састојака сразмерно ако желите да припремите већу количину. Пазите само, ако припремате ову варијанту, да вам све крушке лепо стану у плех, и остали потребни састојци. Бирајте неки дубљи плех, тако да током крчкања не прска много по рерни.
…Још један савет гратис!
Слатко од крушака можете правити тако што ћете додати неко друго воће по вашем избору, а да се укуси фино сложе. Слатко од крушака и јабука је веееома укусно, а можете му додати цимет, орахе и ванилу и тако добијете савршену домаћу посластицу.
receptopedija.com