Tri uslova koja su neophodna za održanje srpstva: Bez njih smo ništa, običan prah na vetru…

0
1370

Prvi uslov – održanje krsne slave – je iznutra i duboko vezan za srpsku porodicu i patrijarhalno, tradicionalno nasleđe naših predaka. Tako se neposredno sabiramo i okupljamo oko krsta i molitve, oko naših odavno upokojenih prađedova i svih još živih rođaka, oko čuvanja i održanja neprocenjivo dragocenog sećanja na autentične vrednosti srpskog Predanja. Krsna Slava je svojevrsni, simbolični živi lanac koji spaja naše srpske pretke, nas danas i naše potomstvo. I daje nam ozbiljnost i dostojanstvo poslednjih srpskih plemića (”od Svetog Nikole”, ”od Svetog Jovana”, ”od Svetog Luke”, ”od Svetog Georgija”, ”od Svetog Arhangela Mihaila”…).
Drugi uslov – ćirilica – je vezan za duh našeg jezika, njegovu unutrašnju mudrost i pojmovno bogatstvo. Samim tim, i za slovensko-pravoslavno jedinstvo, bratstvo sa Rusima, našu nacionalnu prosvetu, viteško vaspitanje i duhovnu kulturu. Ćirilicom se odmah i bezrezervno uspostavlja veza nas i naših dalekih prethodnika, Neba i zemlje, nekadašnjeg i onog današeg jezika, ali i specifično međusrpsko ”bratstvo i jedinstvo u Hristu”, a ne u Titu (i Partiji).

Treći uslov – Kosovski Zavet – je vrhovni i suštinski srpski arhetip, naš mistični i otadžbinski kod. A tako i: otelotvorenje srpske časti i obraza, nadilaženje kukavičluka i (u moralnom smislu) kobno ”potkopavajućeg” straha od smrti, naše vere starostavne i pravoslavne, kao i celokupnog nacionalnog identiteta. Bez Kosova i Metohije (ne daj Bože!) mi ostajemo bez svog srca i duše, svega onog što se rečima ne može (ali osećanjima i te kako može) iskazati i objasniti. Naše pleme kao da već dugo ”snom mrtvijem spava”, pod ”nebom zatvorenim” (što ”ne prima ni plača, ni molitve”), a ”suza naša”, kosovska, možda ”nema roditelja” – ali ima, još uvek, svoj duboki, apokaliptički i bogotražiteljski smisao. Kao naše ”biti il’ ne biti”, ono ultimativno, srpsko ”ili-ili”. I ima nas, još preostale učesnike i saborce srpskih srednjovekovnih i novovekovnih vitezova, iz njihove i naše nezavršene i još nedovršene Kosovske bitke (evo, već punih 628 godina do sada).
Ova tri uslova u sebi nose sve one spasonosne vrline i teme koje nas, uprkos svemu, i dalje drže nad vodom i muljem nadiruće močvare modernog doba i njenog sluzavog, čoveka nedostojnog ”duha vremena”.
Oni nas određuju, štite i privode nezaboravu, večnosti i spasenju.
Bez njih smo ništa, običan prah na vetru. Nikogovići.

Pročitajte i  Kraj dinastije Obrenović - Svedočenje danskog novinara o kraljeubistvu u Srbiji

Autor/Izvor: Dragoslav Bokan

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime