Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен Благој Марији.

marija

Блага Марија је веома поштована у српском народу, нарочито међу женама. У календару није обележена као црвено слово, али се подједнако поштује као Огњена Марија и Света Петка.

Блага Марија је пореклом из Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова. Након тога је постала његова ученица, претила га је и слушала његове проповеди.

Pročitajte i  Мошти СРБИНА из 580. године у капели костурници манастира Свете Катарине на Синају: Старац Стефан почива на почасном месту у стакленом ковчегу! Ево и зашто

Црвено јаје за Христово васкрсење

После Христовог васкрсења путује у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објасни Христово васкрсење. Том приликом, она је пред царем оптужила Понтија Пилата, који није хтео да заштити Исуса, него му је невином изрекао смртну казну. Касније је Пилат лишен свог високог достојанства и прогнан у западну Европу, где је и скончао. Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

У Житијима светих спомиње се као “миросница равноапостолска”. Три пута је посетила Исусов гроб, а заједно са Пресветом Богородицом је туговала под распетим Христом.

Pročitajte i  На Велику суботу обавезно учините добро дело! Обичаји који вековима важе међу Србима

crveno

Према Јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: “Христос васкрсе!” па се верује да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај. Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренете у Цариград.

Pročitajte i  Свечано у Храму Светог Саве: Патријарх српски Порфирије служио Васкршњу литургију уз присуство верника

Много је обичаја везано за овај празник. Ево неких од њих!

Народно веровање

Блага Марија је, по народном веровању, сестра Светог Илије Громовника. Празник посвећен Благој Марији је и дан Епархије будимљанско-никшићке и многих других православних институција. Веома је поштована у Срба, посебно међу женама. Спада у непокретне празнике и иако нема “црвено слово” у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу.

blaga marija2

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име