SLAVIMO LETNJI ARANĐELOVDAN: Sveti arhangel Gavrilo najavljivao je sve lepe vesti u hrišćanstvu

0
1619

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Sabor Svetog arhangela Gavrila.

gavrilo

Praznik Svetog arhangela Gavrila nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, ali mu se pridaje veliki znača, jer ga Crkva slavi kao blagovesnika koji je najavljivao sve značajne događaje u hrišćanstvu.

Arhangel Gavrilo je jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Sem što je učestvovao u Božjem stvaranju sveta i borbi protiv palih anđela, arhangel Gavrilo je i preneo proroku Mojsiju svedočanstvo o Božjoj tvorevini i u pustinji ga je podučio kako da napiše knjigu Postanja.

Pročitajte i  Slavimo srpsku svetiteljku Prepodobnu mati Angelinu: Živela je u muci i teškom siromaštvu, a danas POMAŽE SVIMA KOJI U MOLITVI IZGOVORE OVO!

Arhangel Gavrilo poznat je još i kao blagovesnik, zadužen za lepe i blage vesti.

On je Zahariji najavio rođenje Jovana Preteče- Svetog Jovana Krstitelja.

Arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

Pročitajte i  NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA POSLEDNjEG SRPSKOG KRALjA: Oženio pogrešnu, ludo voleo tuđu, a sa porocima otišao u smrt

arhangel gavrilo

Arhangel Gavrilo objavio je i najradosniju vest u hrišćanstvu, vest o Hristovom Vaskrsenju. U hrišćanskom svetu arhangel Gavrilo je najčešće predstavljen kako sedi na grobnom kamenu i prikazuje prazan Hristov grob.

Ovakva freska nalazi se u manastiru Mileševa, poznata je kao Beli anđeo i spada u jednu od najlepših slika na pravoslavnim predstavama Vaskrsenja.
Saborni dan Svetog arhangela Gavrila praznuje se, takođe, 8. aprila, kada SPC slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime