Славимо српску светитељку Преподобну мати Ангелину: Живела је у муци и тешком сиромаштву, а данас ПОМАЖЕ СВИМА КОЈИ У МОЛИТВИ ИЗГОВОРЕ ОВО!

0
3243
Фото: Википедија

Пре замонашења мати Ангелина се звала Ангелина Бранковић. Била кћерка Ђорђа Аријанита Комнина, средњевековног господара области Коњука и Шкумбе.
Ангелина је била супруга Стефана Бранковића, сина деспота Ђурађа Бранковића.

У народу ова српска светитељка је остала упамћена као мудра и лепа жена. Каже се да још од детињства није испуштала књигу из руке.

За изгнаног српског деспота Стефана удала се 1460. године. Након кратког живота у Албанији живот су провели у Италији у великом сиромаштву.

Света мати Ангелина имала је изузетно тежак живот. Наџивела је мужа и своју децу- оба сина и кћерку Мару.
Мошти свога мужа преносила је три пута, а већину живота провела је у изгнанству од стране остале српске властеле.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Не зна се поуздано када се Ангелина замонашила. Зна се да је, упркос сиромаштву, била ктиторка великог броја манастира и да је остатак живота провела у молитви и тишини, бдијући над моштима супруга и синова.

Преминула је 1520. године и сахрањена је прво у свом манастиру Сретењу, а потом су њене мошти пренете у манастир Крушедол и положене у ковчег заједно са моштима њеног сина Јована. Турци су 1716. запалили манастир Крушедол заједно са моштима свих Бранковића.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Ипак, народ није заборавио ову хришћанску мученицу! Култ Преподобне мати Ангелине у Србији се јавио веома рано – њено прво житије појављује се већ у 16. веку, а слично је и са службом.

Због љубави и благости којом је зрачила за живота, ова светитељка се кроз целу службу и данас ословљава као – мати, преподобна, преблажена, присноблажена, достоблажена, блажена… Преподобна Ангелина помиње се и у Служби њеног сина – светог Јована – и у Заједничкој служби свим Светим Бранковићима, а њен лик се појављује на свим иконама ове српске мученичке породице.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Како је добар део живота провела у беди и тешком животу, селећи се и бежећи, мати Ангелина данас се сматра заштитницом сиромашних и угњетаваних. Она све вернике учи, а о томе сведочи и њен читав живот, да физичка беда није важна докле год је срце испуњено. Духовна беда је много опаснија и зато, народ каже, да на данашњи дан свако у молитви треба да помене Преподобну мати Ангелину како би нам она помогла да живот доведемо у ред.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име