Slavimo Sabor Presvete Bogorodice: Izgovorite ove reči da bi vas SREĆA PRATILA

0
1348
Foto: Autor: Dučo di Buoninsenja - The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN: 3936122202., Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=150289

Drugog dana Božića, obeležava se Sabor Presvete bogorodice, a ovaj praznik prate određeni običaji koje pravoslavni vernici poštuju i praktikuju.

Danas se odaje počast Presvetoj bogorodici, pa dan nakon rođenja Isusa Hrista vernici saborovanjem odaju zahvalnost bogorodici što je, prema verovanju, rodila mesiju – spasitelja ljudskog roda.

Danas se sabiraju svi vernici da proslave bogorodicu, toržestveno, saborno se služi u njenu čast.
Običaj kaže da danas treba izgovoriti sledeću molitivu kako bi u kući vladao spokoj cele godine i kako bi svi bili zdravi:

Pročitajte i  Holivudske zvezde pravoslavne vere: Poznate ličnosti koje slave naš Božić

“Tvojim rođenjem Hriste bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da poznaju tebe sa visine istoka, gospode, slava ti!”.

Na ovaj dan, obilaze se prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću.

Drugi dan Božića, narod kaže, trebalo da se posvetite šetnji i poseti prijateljima i kumovima, jer “ko ima prijatelje, bogat je čovek”.

Pročitajte i  Odmah proverite: Ako imate OVAKVU novčanicu od 10 dinara, možete je zameniti za 8.000 EVRA!

Kako je običaj da se za Božić ostaje kod kuće i da se prvi dan ovog praznika provodi sa porodicom, drugi dan je bio vreme kada se obilaze rođaci, prijatelji i kumovi.

Međutim, prema preporukama epidemiologa, posete i druge lične kontakte treba što više izbegavati kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Veruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga oterati sa kućnog praga.

Pročitajte i  Turski sultan tražio je od Kozaka iz Zaprožja da se predaju: Njihov odgovor ušao je u istoriju kao najsmešniji diplomatski odgovor ikad

Danas, za prazničnom trpezom koja je još uvek postavljena, svi su jednaki i u zdravlju i veselju slave najradosniji praznik hrišćanstva.

Običaj kaže da se danas ne čisti kuća jer se Božić u pravoslavlju slavi tri dana.

Trećeg dana, 9. januara, slavi se spomen na Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

(MONDO)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime