ДАНАС ЈЕ ЦРВЕНО СЛОВО: Славимо Света Три Јерарха, а ово су обичаји који прате ВЕЛИКИ ПРАЗНИК

0
2499
Фото: Википедија/јавно власништво

Српска православна црква и сви њени верници прослављају Света три јерарха – сабор три светитеља: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Иако сва тројица имају посебно свој дан празновања, у XИ веку за време цара Алексија Комнена, установљен је и овај заједнички празник.

Наиме, једном се у народу повела расправа око тога ко је од ова Три Јерарха највећи. Једни су говорили да је то Василије, Због његове чистоте и храбрости, други су уздизали Григорија због његовог дубоког ума, а трећи Златоустог због његове краснорачивости и јасноће у излагању вере. Ови први су се, затим, прозвали василијанима, други григоријанима, а трећи јованитима.

Pročitajte i  Старо српско веровање како да привучете новац у кућу: Потребне су вам 3 ствари НАШЕ БАКЕ СУ СЕ КЛЕЛЕ У ОВАЈ ОБИЧАЈ

Овај спор трајао је све док епископ евхаитски Јован није имао једну визију у сну: Прво су му се јавила сва три светитеља, сваки понаособ, а затим сва три заједно. Том приликом су му Три Јерарха овако поручила: Ми смо једно у Бога, као што видиш, ништа нема у нама противречно… нити има међу нама првог ни другог.

Затим су посаветовали епископа Јована да им напише једну заједничку службу и да им одреди заједнички дан када ће се сва тројица славити. Спор се на тај начин напокон решио. За заједнички празник Три Јерарха одређен је 30. јануар према старом и 12. фебруар према новом календару. Овај дан је у цркви обележен као црвено слово.

Pročitajte i  Обележавамо Беле покладе, дан пред Велики пост: Данас се прашта и весели, а ово су сви обичаји које треба испоштовати

Обичаји на велики празник

Међу Србима ови свеци се сматрају заштитницима људи и животиња од мраза, хладних и злих ветрова. По томе какви ветрови дувају тог дана, прогнозира се какво ће време у току године бити.

Овај велики празник се у црквеном календару обележава црвеним словом.

Света три јерарха је у Срба и крсна слава, а славе га и многи манастири и цркве.

Pročitajte i  Трагична љубав Ј. Ј. Змаја: Изгубили су ЧЕТВОРО ДЕЦЕ, а својој Ружи посветио је најлепше стихове и после ЊЕНЕ СМРТИ

Поменути свеци су заштитници људи и животиња од мраза, хладних и “злих” ветрова.

По томе какви ветрови дувају овог дана, прогнозира се какво ће време у току године бити.

Уколико дува с југа, година ће бити добра и богата, “северац” доноси лошу годину с хладним временом.

Источни ветар доноси несташице а западни благодет, бар што се тиче рибе и млека. И ако ветра нема – добро је, чека нас весела и богата година.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име