SLAVIMO SVETE VRAČE KOZMU I DAMJANA: Bili su lekari besrebrenici, čudotvorci, a danas su zaštitnici lekara i bolesnih

0
439

Svete Vrače Kozmu i Damjana, koji su bili rođena braća rodom iz Azije, praznujemo 14. novembra. Kao deca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani. Imali su veliku blagodat od Boga, da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku.

SLAVIMO SVETE VRAČE KOZMU I DAMJANA

Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su zahtevali od bolesnika da veruju u jedinog Gospoda Isusa Hrista. Zbog ovoga se još zovu besrebrenicima. Nasledivši veliko imanje, oni su ga milostivo razdavali bednima. Bog im je dao zapovest koja glasi: „Zabadava ste dobili, zabadava i dajte”.

U narodu se raširio kult ovih svetitelja nakon što su izlečili rimskog cara –

Toliko su bili oprezni u besplatnom lečenju ljudi, da se Kozma jednom istinski naljutio na Damjana što je uzeo tri jajeta od žene koju su izlečili, po imenu Paladija. Toliko se Kozma naljutio da je naredio da ga posle smrti ne sahrane kraj brata Damjana. Ali, Damjan je uzeo ta tri jajeta ne kao nagradu, nego zbog toga što ga je Paladija zaklela Svetom Trojicom. Ipak po smrti njihovoj u mestu Feremanu bili su zajedno sahranjeni.

Pročitajte i  Разлог више да окадите кућу што пре: Ево како ће то утицати на ваш дом

SLAVIMO SVETE VRAČE KOZMU I DAMJANA

U vreme sv. Kozme i Damjana carovao je u Rimu car Karin. Pred njega doveli su gonitelji hrišćanstva ovu braću, okovanu u lance. Posle dugog ispitivanja car im je naredio da se odreknu vere u Isusa Hrista i prinesu žrtve rimskim bogovima. Međutim Kozma i Damjan ne samo što nisu poslušali cara nego su ga još i savetovali da on prizna „jedinoga istinitoga Boga“. Sveti mučenici Kozma i Damjan rekli su mu “Naš Bog nije stvoren, no On je Stvoritelj svega, a tvoji su bogovi izmišljotine ljudske i delo ruku umetnika. I kad ne bi bilo umetnika da vam naprave bogove, vi se ne biste imali kome klanjati.”

Pročitajte i  Почиње Петровски пост: ОВО су правила којих треба да се придржавате!

Lišeni su života zbog tuđe zavisti –

U hrišćankoj tradiciji pominje se da je, posle čuda učinjenoga nad samim carem, kad su ga čudesno iscelili od teške bolesti – car i sam izjavio svoju veru u Isusa Hrista i pustio braću. I oni su produžili da propovedeju hrišćanstvo i isceljuju bolesnike. Zbog toga što su se pročuli pozavideo im je na slavi neki lekar, negdašnji učitelj njihov, i pod izgovorom da beru lekovite trave izveo ih u planinu i pobio kamenjem. Ovi svetitelji su ubijeni 284. godine.

Pročitajte i  Језиво пророчанство оца Тадеја - Предвидео УЖАС у Црној Гори: "Рат! Дићи ће се и Албанци, а Срби..."

SLAVIMO SVETE VRAČE KOZMU I DAMJANA

Sveti Vrači u narodu se praznuju dva puta godišnje: 14. novembra i 14. jula.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име