Sveti Haralampije zaštitnik od svih bolesti i iznenadne smrti: Pomolite mu se ovim rečima za dobro zdravlje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva, poznat u narodu i kao “gospodar svih bolesti”.

Ime ovog sveca grčkog je porekla i znači radosna svetlost. On je bio episkop u Magneziji (Tesalija) u 2. veku, a veruje se da je u 113. godini postradao zbog Hrista. Za života uradio je mnogo čudesnih stvari, i mnoge ljude preobratio je u hrišćanstvo – zbog njega je čak i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Kada je u vreme cara Septimija Severa počeo progon hrišćana, Haralampije se nije krio, već se svojevoljno predao. Kada su ga živog odrali, svetac je rekao carskim vojnicima: “Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život”.

Pročitajte i  Na čelu Spasovdanske litije 2024. godine u Beogradu biće kivot Svetog Justina Ćelijskog

Osuđen na smrt i izveden na gubilište sveti Haralampije uzdiže ruke k nebu i pomoli se Bogu za sve ljude, da im Bog da telesno zdravlje i duševno spasenje, i da im umnoži plodove zemaljske. “Gospode, ti znaš, da su ljudi meso i krv; oprosti im grehe, i izlij blagodat Tvoju na sve!” Posle molitve ovaj sveti starac predade dušu svoju Bogu pre nego što dželat spusti mač na njegov vrat. Haralampije je postradao 202. godine, a Galina je obavila sahranu.

Sveti Haralampije je veoma poštovan u narodu. Veruje se da je imao velike isceliteljske moći, zbog čega je i dobio nadimak “gospodar svih bolesti”, pa je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenja.

Pročitajte i  Ispovest ustaše: Kako je starac Vukašin svojom smirenošću izludeo jasenovačkog koljača

Danas majke treba da vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili ovom svecu za zdravlje. Pored toga, običaj je da i svi kojima nešto fali danas neizostavno odu do lekara. Još jedno verovanje kaže da će dete kome na ovaj praznik ispadne ili nikne prvi zub biti srećno celog života, i nad njim će bdeti upravo Sveti Haralampije.

Molitva svetom sveštenomučeniku HARALAMPIJU

O, predivni sveštenomučeniče Haralampije, mukotrpniče nesavladani, svešteniče Božji koji vasceli svet zastupaš. Pogledaj na moljenje nas koji poštujemo svešteni spomen tvoj, izmoli nam od Gospoda Boga oproštaj grehova naših, da se ne razgnevi na nas do kraja, što sagrešismo i nedostojni se milosrđa Njegovog pokazasmo.
Moli se Gospodu Bogu da nispošlje mir na gradove i sela naša, da nas izbavi od najezde tuđinaca, međusobne borbe i svakog razdora i nereda. Utvrdi, sveštenomučeniče, veru i blagočešće u svim čedima pravoslavne Crkve hrišćanske, i moli se da nas izbavi Gospod Bog od jeresi, raskola i svakoga sujeverja.
O, milosrdni mučeniče, moli se Gospodu za nas, da nas sačuva od gladi i svake bolesti, i da nam podari izobilje plodova zemaljskih, i umnoženje stoke potrebne ljudima i svega što nam je na korist a ponajviše da se udostojimo, molitvama tvojim, Carstva Nebeskog Hrista Boga našega, Kome priliči čast i poklonjenje, sa Bespočetnim Ocem Njegovim i Presvetim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova.

Pročitajte i  Ono što je za Srbe Sveti Vasilije Ostroški, za Grke je Sveti Nektarije Eginski: Pomolite se svetitelju koji čini čuda za ozdravljenje

Amin

Zemunska pijaca: Novi izgled, stari duh

Posle modernizacije pijaca „Palilula“, „Stari Merkator“, „Borča“ i „Beogradski...

Zakupite tezgu: Beogradske pijace objavile oglas za izdavanje u zakup pijačne opreme

Ovom prilikom obaveštavamo zainteresovana lica da je danas, 22....