Славимо Светог Јована Богослова: Ево шта данас никако не смете да радите! ОБИЧАЈИ СЕ ПОСЕБНО ОДНОСЕ НА ЖЕНЕ

0
2143
Фото: Аутор: Andreas Ritzos - kwGyGgJ3AZX7HQ at Google Cultural Institute maximum zoom level, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23717897

Српска православна црква слави данас Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова, светог Христовог ученика који се родио у рибарској породици.

Апостол и јеванђелиста Јован био је један од првих ученика Исуса Христа са братом Јаковом. Назива се и Свети Јован Богослов.

синовима грома, према надимку који им је дао Исус када их је позвао за своје ученике, апостоле.

За Јована Богослова се каже да је био омиљен Христов ученик. Једини је он, са Светом Богомајком остао под крстом распетог Господа, не напуштајући га, обећавши да ће он чувати Богородицу и служити је све до њеног успенија.

Био је прогањан, понижаван и мучен. За време које је провео у прогонству на острву Патмос, написао је чувено Јеванђеље и Откровење, а по доласку на престо цара Нерве, био је ослобођен и вратио се у Ефес.

Ту је наставио да преводи незнабожце у хришћанство.

Имао је већ више од сто година када је зашао је са својих 7 ученика из Ефеса и наредио им да ископају гроб у облику крста. Потом је старац легао у гроб и његови ученици су га сахранили.

Верници су касније отворили Јованов гроб, али тело није било у њему. Једино се, сваке године 21. маја, од његовог гроба дизао неки ситни прах, мирисан и лековит. Тим прахом народ је лечио многе болести.

Црква два пута у години прославља овог светитеља и то – 9. октобра када се сећамо његовог упокојења и 21. маја, јер на тај дан из његовог гроба се шири чудесни и како верници кажу лековити прах.

Обичаји на данашњи дан

Верује се да на данашњи дан људи са села треба да одмарају своју стоку, жене да не дирају плетиво, маказе, ни игле да не би мишеви гризли рубље. У неким местима ударају у амбаре да се мишеви разлете, а у многим крајевима у ове дане почињу свадбе, које трају по три дана.

Извор: Блиц.Жена

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име