Slavimo Svetog Pantelejmona: Mošti čudotvornog iscelitelja nalaze se u Srbiji, POMOĆ PRUŽA SVIMA U OVIM SITUACIJAMA! 

0
5254
Foto: Jutjub/printskrin/Duhovna Biblioteka

Ime mu znači svemilostivi, zaštitnik je medicinara i apotekara, a svedočenja o njegovim isceliteljskim moćima su brojna.

Sveti Pantelejmon ili Pantelija praznuje se 9. avgusta, kao poslednji od pet ognjevitih svetaca u godini.

Veruje se da su njegove mošti čudotvorne kao i njegova ikona. Među Srbima je izuzetno poštovan.

Rođen je za vreme žestokog progona hrišćana, u Nikodimiji u Maloj Aziji, u uglednoj i bogatoj porodici. Majka mu je bila hrišćanka, a otac neznabožac.

Rodom iz Nikomidije od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula a otac Evstorgije. Kao mladić izučio lekarske nauke.Brojni su zapisi o čudotovornim izlečenjima koja se pripisuju Svetom Pantelejmonu.

Pročitajte i  Srpska buklija: Specijalna čuturica koja obezbeđuje srećan brak i dugovečnost mladenaca

On je čudotvorno izlečio slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru.To je izazvalo zavist lekara koji su uzalud tog čoveka pokušavali da izleče, a koji su potom Pantelejmona optužili da je hrišćanin. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je to priznao. Pred carem je izlečio i čoveka koji je dugo bolovao što je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu.

Car je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali mu se Gospod javljao nekoliko puta i isceljivao ga.Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se odbi i polomi. Nije mogao da mu poseče glavu dok se Sveti Pantelejmon nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga poseku. Stradao je 304. godine.

Pročitajte i  Punjeni ekleri kao iz poslastičarnice: Napravite najukusniji domaći kolač sa kremastim punjenjem

Evo u kojim se prilikama priziva Sveti Pantelejmon:

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Manastir Svetog velikomučenika i celebnika Pantelejmona u Lepčincu, spada u drevne svetinje tzv. Vranjske Svete Gore. Podignut je u neznanim istorijskim dubinama u predelu u kojem su obitavali i podvizavali se pustinožitelji.

Pročitajte i  Negujmo svetinju braka: Otac Predrag Popović, najpoznatiji sveštenik Srbije, iznenadio svoju suprugu emotivnim rođendanskim videom

U naše vreme obnovio ga je blaženopočivši arhimandrit Pajsije Tanasijević (bivši iguman manastira Hilandara na Svetoj Gori Atonskoj) koji je u njemu okupio bratstvo. Od 1998. godine ovo je ženski manstir.

Ovo svešteno mesto je od davnina poznato i kao celebno mesto, mesto mnogobrojnih isceljenja mnogovrsnih bolesti i tegoba narodnih. S obzirom da je sama crkva posvećena svetom Velikomučeniku Pantelejmonu, čudotvornom iscelitelju, kroz svu istoriju, ali i danas, do javnosti stižu posvednevne informacije o čudesnim isceljenjima koja bivaju u ovoj Svetinji molitvenim dejstvom svetog Pantelejmona.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime