Srbi poštuju Sisoja kao kao zaštitnika dece i brzog pomoćnika u svakoj tuzi i nevolji, a njegov dan SPC obeležava 19. jula.

Sisoje je bio Misirac i učenik svetog Antonija. Kada je Antonije umro, Sisoje se nastanio u pustinjskoj gori, zvanoj Antonijeva, na kojoj se i Antonije ranije podvizavao.

sveti sisoje

Sveti Sisoje proveo je 60 godina u podvizanju u pustinji, a svim monasima važio je kao izvor žive mudrosti.

Mnogi su baš kod njega dolazili po savet.

Kaže se da je pred smrt lice Svetog Sisoja zasjalo sunčevim sjajem, a kada je umro, cela soba bila je ispunjena blagošću.

Pročitajte i  Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija: Dok se vode bespoštedni ratovi u svetu, najviše stradanja podnosi običan čovek

Deo njegovih moštiju je u Manastiru svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Tačan podatak kada je Sisoje došao u Srbiju ne postoji. Definitivno se zna da je Sisoje do 1391. godine bio iguman u Hilandaru, što se utvrđuje u dokumentima koja svedoče o pomirenju Srpske crkve i Carigradske patrijaršije.

Prilikom nadiranja Turaka, mnogi monasi su bežali iz južnih predela, a spas i zaštitu tražili kod kneza Lazara.

Tadašnji knez ih je primao i raspoređivao po već postojećim manastirima ili im podizao nove. Sisoje, koji je pripadao grupi isihista /Sinajiti/ odužio se knezu tako što je umnogome, zajedno sa ostalim monasima, uticao na srpsku pobožnost.

Pročitajte i  Nije imao NI KAP SRPSKE KRVI, a borio se za našu zemlju i puškom i perom - Svaki ručak završavao je sa “ŽIVELA VELIKA SRBIJA!”

sisoje 2

OBIČAJI

Većina običaja vezanih za svetog Sisoja, koji se u Srbiji i danas poštuju, vezana je za decu.

U narodu je uvreženo verovanje da na ovaj dan treba obavezno zapaliti sveću ovom svecu kako bi vam “krenulo u životu”.

Takođe se veruje i da nije dobro da najmlađi, čiji je ovaj svetac zaštitnik ignorišu dan onoga koji ih čuva…

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti decu da istrče napolje i dobro pokisnu! U nekim krajevima naše zemlje i do danas je sačuvao verovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

Pročitajte i  Slavimo Markovdan: Loš dan za OVU VRSTU LjUDI, jednu stvar nikako ne smete raditi da vas ne bi pratila nesreća!

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu. Zbog toga se veruje da danas deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

sisoje sveti

Mnoge majke poste sedam dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a veruje se da će deca tako biti zdrava i da će ih u životu pratiti sreća.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime