Срби поштују Сисоја као као заштитника деце и брзог помоћника у свакој тузи и невољи, а његов дан СПЦ обележава 19. јула.

Сисоје је био Мисирац и ученик светог Антонија. Када је Антоније умро, Сисоје се настанио у пустињској гори, званој Антонијева, на којој се и Антоније раније подвизавао.

Свети Сисоје провео је 60 година у подвизању у пустињи, а свим монасима важио је као извор живе мудрости.

Многи су баш код њега долазили по савет.

Каже се да је пред смрт лице Светог Сисоја засјало сунчевим сјајем, а када је умро, цела соба била је испуњена благошћу.

Pročitajte i  Погледајте како је изгледао састанак краљице Елизабете и последњег краља Југославије: Разлог сусрета био веома необичан (ВИДЕО)

Део његових моштију је у Манастиру светог Василија Острошког у Бијељини.

Тачан податак када је Сисоје дошао у Србију не постоји. Дефинитивно се зна да је Сисоје до 1391. године био игуман у Хиландару, што се утврђује у документима која сведоче о помирењу Српске цркве и Цариградске патријаршије.

Приликом надирања Турака, многи монаси су бежали из јужних предела, а спас и заштиту тражили код кнеза Лазара.

Тадашњи кнез их је примао и распоређивао по већ постојећим манастирима или им подизао нове. Сисоје, који је припадао групи исихиста /Синајити/ одужио се кнезу тако што је умногоме, заједно са осталим монасима, утицао на српску побожност.

Pročitajte i  Прича од које ћете се најежити: Овако су српски шарпланинци одбранили српско село и сељане од америчке војске

ОБИЧАЈИ

Већина обичаја везаних за светог Сисоја, који се у Србији и данас поштују, везана је за децу.

У народу је уврежено веровање да на овај дан треба обавезно запалити свећу овом свецу како би вам “кренуло у животу”.

Такође се верује и да није добро да најмлађи, чији је овај светац заштитник игноришу дан онога који их чува…

Ако на данашњи дан пада киша, обавезно треба пустити децу да истрче напоље и добро покисну! У неким крајевима наше земље и до данас је сачувао веровање да је то вода коју Свети Сисоје са неба шаље на њих и да ће тако најбоље и најздравије порасти.

Pročitajte i  Некад цењени, а данас готово изумрли: 30 прелепих заната којима се ретко ко бави!

Старији кажу да је Свети Сисоје највећи прогнитељ свих ђавола који нападају децу. Због тога се верује да данас деца могу остати напољу и ноћу, јер сви демони беже и крију се.

Многе мајке посте седам дана пред овај празник да би се причестиле, а верује се да ће деца тако бити здрава и да ће их у животу пратити срећа.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име