Slavimo Svetog Stefana letnjeg: Danas se POSEBNO PAZITE i izbegavajte OVU stvar

0
5164

Sveti Stefan letnji, praznik koji slavi otkriće i prenos moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika.

Više od 40 hramova u Srbiji podignuto je u čast ovog sveca, što svedoči o njegovoj velikoj popularnosti među srpskim narodom.

Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje, a na današnji dan se slavi Prenos moštiju svetog Stefana – Sveti Stefan letnji ili Stefan Vetroviti. U našem narodu današnji svetac se naziva Stefan Vetroviti i poštuje se da ne bi vetar oduvao seno, slamu, a doneo razne bolesti. Zbog toga verovanje kaže da se na današnji dan treba čuvati vetra. U primorskim krajevima još i danas se Sveti Stefan smatra mornarskom slavom, jer se veruje da upravo ovaj svetac daje brodovima dovoljno vetra za jedra. Iz istog razloga, danas slave i mlinari u vetrenjačama.

Pročitajte i  Ovako je govorio patrijarh Irinej: "Ne mogu da shvatim da Prizren bude u drugoj državi"

Dok neke porodice proslavljaju ovaj dan kao svoju krsnu slavu, u drugim krajevima se drže zavetine i nose litije. Danas slave ili preslavljaju svoju manastirsku slavu Hopovo, Lipovac, Banjska, Koporin, Lepenac, Slanci kod Beograda, manastir u Somboru i drugi, kao i brojne seoske i gradske crkve.

Ko je bio Sveti Stefan?

Pročitajte i  Ovo se zove SRPSKA DOMIŠLjATOST! Legenda koja svedoči zašto Srbin nikad neće propasti!

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona (Stefan, Filip, Prohor, Nikifor, Timon, Parmen, Nikola), služitelja, pomagatelja, koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga i naziva arhiđakon Stefan – prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan.

Pročitajte i  Patrijarh Irinej počivaće u NAJLEPŠEM HRAMU: Biće prvi poglavar koji je sahranjen baš na tom mestu

Opanak/Palanka danas

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime