Slavimo Svetog Stefana letnjeg: Danas se POSEBNO PAZITE i izbegavajte OVU stvar

0
4913

Sveti Stefan letnji, praznik koji slavi otkriće i prenos moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika.

Više od 40 hramova u Srbiji podignuto je u čast ovog sveca, što svedoči o njegovoj velikoj popularnosti među srpskim narodom.

Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje, a na današnji dan se slavi Prenos moštiju svetog Stefana – Sveti Stefan letnji ili Stefan Vetroviti. U našem narodu današnji svetac se naziva Stefan Vetroviti i poštuje se da ne bi vetar oduvao seno, slamu, a doneo razne bolesti. Zbog toga verovanje kaže da se na današnji dan treba čuvati vetra. U primorskim krajevima još i danas se Sveti Stefan smatra mornarskom slavom, jer se veruje da upravo ovaj svetac daje brodovima dovoljno vetra za jedra. Iz istog razloga, danas slave i mlinari u vetrenjačama.

Pročitajte i  Tradicionalni recept za pinđur: Lepši od ajvara. Najukusnija zimnica od paradajza i paprike

Dok neke porodice proslavljaju ovaj dan kao svoju krsnu slavu, u drugim krajevima se drže zavetine i nose litije. Danas slave ili preslavljaju svoju manastirsku slavu Hopovo, Lipovac, Banjska, Koporin, Lepenac, Slanci kod Beograda, manastir u Somboru i drugi, kao i brojne seoske i gradske crkve.

Ko je bio Sveti Stefan?

Pročitajte i  Hrvatski carinik pitao Arnoa Gujona gde je tako dobro naučio "njihov jezik": Zbog njegovog ODGOVORA Hrvat je ZANEMEO

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona (Stefan, Filip, Prohor, Nikifor, Timon, Parmen, Nikola), služitelja, pomagatelja, koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga i naziva arhiđakon Stefan – prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan.

Pročitajte i  Zabranjen intervju sa Milunkom Savić: Uzeli joj i slike i ordenje, uz izgovor da će ih očistiti, i više ih nikad nisu vratili!

Opanak/Palanka danas

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime