Славимо Светог Стефана летњег: Данас се ПОСЕБНО ПАЗИТЕ и избегавајте ОВУ ствар

0
5948

Свети Стефан летњи, празник који слави откриће и пренос моштију Светог Стефана, првог великомученика.

Више од 40 храмова у Србији подигнуто је у част овог свеца, што сведочи о његовој великој популарности међу српским народом.

Помен архиђакону Стефану црква даје четири пута годишње, а на данашњи дан се слави Пренос моштију светог Стефана – Свети Стефан летњи или Стефан Ветровити. У нашем народу данашњи светац се назива Стефан Ветровити и поштује се да не би ветар одувао сено, сламу, а донео разне болести. Због тога веровање каже да се на данашњи дан треба чувати ветра. У приморским крајевима још и данас се Свети Стефан сматра морнарском славом, јер се верује да управо овај светац даје бродовима довољно ветра за једра. Из истог разлога, данас славе и млинари у ветрењачама.

Pročitajte i  Моћна руска имена за девојчице и дечаке: Носе изузетно снажну поруку а популарна су и у Србији

Док неке породице прослављају овај дан као своју крсну славу, у другим крајевима се држе заветине и носе литије. Данас славе или преслављају своју манастирску славу Хопово, Липовац, Бањска, Kопорин, Лепенац, Сланци код Београда, манастир у Сомбору и други, као и бројне сеоске и градске цркве.

Kо је био Свети Стефан?

Pročitajte i  Оригинални рецепт за НОВОПАЗАРСКЕ МАНТИЈЕ: Специјалитет коме нико не може одолети

Свети Стефан је први од седморице ђакона (Стефан, Филип, Прохор, Никифор, Тимон, Пармен, Никола), служитеља, помагатеља, које су свети апостоли рукоположили, па се због тога и назива архиђакон Стефан – први међу ђаконима. Kао проповедник у Јерусалиму изведен је из града и каменован до смрти, те се зато назива и Првомученик Стефан.

Pročitajte i  NASTANAK PRVE SRPSKE DRŽAVE NA BALKANU: Prva dinastija koja je vladala Srbima

Опанак/Паланка данас

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име