Народна веровања за Светог Трифуна: Oд овог дана почиње лепо време, али сви желе СНЕГ због једног разлога

1
5822
Фото: Аутор: Непознат - http://www.svetigora.com/node/933, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3752620

Kулт Светог Трифуна веома је развијен у српским крајевима, а неке српске породице га славе као крсну славу. Слава Свети Трифун се на посебан начин обележава у свим домаћинствима која се искључиво баве виноградарством и воћарством уз пресецање славског колача и симболичног орезивања чокота у виноградима.

Ширење култа овог светитеља датира од V века, а виноградари и воћари су у нашим крајевима славу Светог Трифуна обновили пре десетак година, са обнављањем засада винове лозе. Посебно у виноградарским крајевима Војводине, Шумадије и Поморавља то је највећи винарско-виноградарски празник.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Верује се и да Свети Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и од тог дана снег почне да се топи. По неких схватањима овим даном почиње пролеће, природа почиње да се буди, као и љубав код људи. У народу је за Тривуњдан везано мноштво разних обичаја и веровања. Ако на Светог Трифуна пада киша, родиће шљива. Ако на Тривуњдан падне снег, година ће бити кишна и родна а ако је ведро, година ће бити сушна. Снег може још увелико да изненади, али се то сматрало берићетним, па се говорило “Затрпај Трипо, заспи Симо!” (реч је о Св. Симеону Мироточивом, 26. фебруара) иако је већ сутрадан, 15. фебруара, Сретење, по народном схватању дан “сусрета” зиме и пролећа, кад се мечка на кратко пробуди да види да ли ће ускоро настати лепши дани и онда, ако оцени да ће потрајати зима, врати у пећину да настави свој зимски сан.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

ОПАНАK

1 KOMENTAR

  1. Срећан свима нама Свети Трифун, дан винара и виноградара, дан вина рујнога, и љубави међу људима! И молим наше помодаре да се ману имена празника, који се слави у католичком свету! Јер, ја још не чух и не прочитах да су католици икада, осим што су нас покатоличавали у страшним мукама, славили, уместо њиховог Св. Валентина, православног Св, Трифуна, својственог православној религији…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име