Најстрашнији светац и један од 12 апостола: Славимо Светог Вартоломеја за кога се верује да доноси несрећу, али код ЈЕДНЕ ствари свима помаже

0
6106

Данас славимо Светог Вартоломеја, у народу познатог и као Вртолома или Вратолома.

Свети Вартоломеј био је један од 12 великих апостола. Јеванђеље је проповедао са светим Јованом Богословом и апостолом Филипом.

Код нас је познат и као Вратолома или Вртолома, јер се сматра да се на овај дан догађају несреће. Сви послови на пољу се обустављају, а деци се брани да се пењу по дрвећу да не би сломила врат.

Није пожељно данас ни купати се у рекама, да неког не би однео вир.

vratoloma

У појединим деловима источне Србије обустављају се сви радови, док се у другим деловима земље верује да, ако радите на Вратолому, сав ваш рад ће убити град или однети поплава.

Pročitajte i  Предивна прича о томе како је Момо Капор на једној слави поред пуно хране остао празног стомака

Свети Вартоломеј је заштитник усева, па се верује да не прашта не верницима који данас раде и ризикују да им усеви пропадну.

Сем што може да науди људима, Вртолома и помаже у лечењу једне болести.

У селима у Шумадији верују да светац лечи од падавице, па болесни иду у оближњи манастир, како би се помолили, док у топличком крају сматрају да Свети Вратолома и Свети Сава данас седе на планини и чувају све њиве како не би било неке штете. Тек када они прилегну и задремају, може доћи до града, али то се ретко дешава.

Pročitajte i  Паљење петровданских лила - обичај уочи Петровдана ког чувају малобројни српски домови

vart

У народу постоји изрека “Смлатиће те као Вртолома праску” и обично се користи када се неко ухвати у раду на тај дан.

Светог Вартоломеја незнабожци су разапели на крст, али тада се догодило још једно Божје чудо!

Према веровању Вартоломеј је светим Јованом Богословом и апостолом Филипом у Јерапољу молитвом умртвио велику змију, коју су незнабошци обожавали и држали у храму. Због тога су Филипа и Вартоломеја разапели на крст, где су Вартоломеја ставили наопако.

У том тренутку се десио снажан земљотрес, а уплашени људи су мислили да их Бог на тај начин кажњава, па су их скинули са крста. Апостол Филип је већ био издахнуо, а Вартоломеј је преживео и отишао у Индију.

Pročitajte i  Ахмед Адемовић заборављени херој Кумановске битке: Како је ТРУБАЧ из Лесковца упропастио противничку војску за неколико секундни

Тамо је Матејево јеванђеље превео на индијски језик, а након тога је отишао у Јерменију, где је, како верују хришћани, исцелио цареву ћерку од лудила. Међутим, царев брат Астијаг је ухватио Вартоломеја и распео га на крст, одрао му кожу и одсекао главу.

Сахрањен је у оловном сандуку, који су многобошци бацилли у море јер су хришћани тврдили да се се над његовим моштима догађају разна чуда.

Вода је донела сандук до Липарских острва, где га је епископ Агатон сахранио у храму. Мошти апостола прво су пренесене у Беневенто па у Рим.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име