Najstrašniji svetac i jedan od 12 apostola: Slavimo Svetog Vartolomeja za koga se veruje da donosi nesreću, ali kod JEDNE stvari svima pomaže

0
6356

Danas slavimo Svetog Vartolomeja, u narodu poznatog i kao Vrtoloma ili Vratoloma.

Sveti Vartolomej bio je jedan od 12 velikih apostola. Jevanđelje je propovedao sa svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom.

Kod nas je poznat i kao Vratoloma ili Vrtoloma, jer se smatra da se na ovaj dan događaju nesreće. Svi poslovi na polju se obustavljaju, a deci se brani da se penju po drveću da ne bi slomila vrat.

Nije poželjno danas ni kupati se u rekama, da nekog ne bi odneo vir.

vratoloma

U pojedinim delovima istočne Srbije obustavljaju se svi radovi, dok se u drugim delovima zemlje veruje da, ako radite na Vratolomu, sav vaš rad će ubiti grad ili odneti poplava.

Pročitajte i  Odličan recept: Kolač sa šljivama i posipom od šećera i prezle

Sveti Vartolomej je zaštitnik useva, pa se veruje da ne prašta ne vernicima koji danas rade i rizikuju da im usevi propadnu.

Sem što može da naudi ljudima, Vrtoloma i pomaže u lečenju jedne bolesti.

U selima u Šumadiji veruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava danas sede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete. Tek kada oni prilegnu i zadremaju, može doći do grada, ali to se retko dešava.

Pročitajte i  Praznik svih parova koji žele decu: Slavimo začeće Svetog Jovana Krstitelja, dan kada se dogodilo čudo

vart

U narodu postoji izreka “Smlatiće te kao Vrtoloma prasku” i obično se koristi kada se neko uhvati u radu na taj dan.

Svetog Vartolomeja neznabožci su razapeli na krst, ali tada se dogodilo još jedno Božje čudo!

Prema verovanju Vartolomej je svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom u Jerapolju molitvom umrtvio veliku zmiju, koju su neznabošci obožavali i držali u hramu. Zbog toga su Filipa i Vartolomeja razapeli na krst, gde su Vartolomeja stavili naopako.

U tom trenutku se desio snažan zemljotres, a uplašeni ljudi su mislili da ih Bog na taj način kažnjava, pa su ih skinuli sa krsta. Apostol Filip je već bio izdahnuo, a Vartolomej je preživeo i otišao u Indiju.

Pročitajte i  Monahinja Nina o Manastiru Koporin: U zadužbini despota Stefana događaju se mnoga čuda Božjom milošću

Tamo je Matejevo jevanđelje preveo na indijski jezik, a nakon toga je otišao u Jermeniju, gde je, kako veruju hrišćani, iscelio carevu ćerku od ludila. Međutim, carev brat Astijag je uhvatio Vartolomeja i raspeo ga na krst, odrao mu kožu i odsekao glavu.

Sahranjen je u olovnom sanduku, koji su mnogobošci bacilli u more jer su hrišćani tvrdili da se se nad njegovim moštima događaju razna čuda.

Voda je donela sanduk do Liparskih ostrva, gde ga je episkop Agaton sahranio u hramu. Mošti apostola prvo su prenesene u Benevento pa u Rim.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime