Ko danas radi, cele godne će mu trnuti ruke: Slavimo Svetu Petku Trnovu, praznik koji Srbi izuzetno poštuju

0
3654

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetoj Petki Trnovoj, prepodobnoj mučenici Paraskevi.

Sveta Petka Trnova živela je u drugom veku posle Hrista. Poticala je iz bogate hrišćanske porodice, a nakon smrti roditelja razdelila je sve bogatsvo siromašnima i zamonašila se.

sveta-petka-trnova

U vreme kada je Sveta Paraskeva živela važila je zabrana za propovodenje hrišćanstva, te je bila optužena caru Antoniju Piju, koga je uspela da preobrati u hrišćanstvo.

Pročitajte i  Onima koji se spremaju za prvo pričešće u Velikom postu: Saveti sveštenika kako se treba pravilno pripremiti pred odlazak na Svetu Tajnu

Car se krstio, a Sveta Petka je nastavila svoju misiju propovedanja hrišćanstva.

Tokom života bila je proganjana, zatvarana i mučena. Posečena je mačem 140. godine, a njene mošti prebačene su u Carigrad.

Iako njen dan nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, ona je izuzetno poštovana svetiteljka, pogotovo kod Srba.

Pročitajte i  Snimak iz Prijepolja obišao Srbiju i dirnuo i najtvrđa srca! Ispred ulaza u bolnicu verni pas ceo dan čeka svog vlasnika da ozdravi

Za praznik Svete Petke vezani su mnogi narodni običaji. Veruje se da će, onome ko danas bude radio ove stvari, ruke trnuti tokom cele godine.

Izbegavaju se svi teži poslovi u polju i u kući.
Na ovaj praznik treba izbegavati sve teže poljske i kućne poslove.
Na dan Trnove Petke, žene ne treba da peru veš na ruke, da mese hleb, rade bilo kakve ručne radove, jer prema narodnom verovanju trnuće im ruke cele godine.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime