Обичаји на Крстовдан које сваки Србин треба да испоштује: Прави верници сутра посте, а у поноћ ОБАВЕЗНО ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ

0
11729
Аутор: Novgorod - http://www.wco.ru/icons/, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1133742

Крстовдан је велики празник који прославља Српска православна црква и верници, дан када је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и дан када је враћен из Персије у Јерусалим. Слави се два пута у току године, 18. јануара и 27. септембра.

Овај хришћански празник, који у православном календару слови и као Возвижење Часног крста, слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди.

За овај дан у нашем народу се везује велики број обичаја и радњи:

На Крстовдан се држи строги пост, а многи верници тог дана једу само хлеб и грожђе.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, те да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

У цркви се тог дана крст ставља у воду, и ако се вода смрзне очекује се долазак родне године, а ако се вода не смрзне, верује се да ће следећа година бити “оскудна и болешљива”.

Домаћице и послодавци обавезно треба да ураде ове ствари:

Иако важи да се на црвено слово ништа не ради по кући, према неким народним обичајима, у неким деловима Србије, на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.

На овај дан у свим селима исплаћују се људи који чувају поља од Ђурђевдана до Крстовдана и који терају птице. Наплаћују се глобе од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Исплаћује се онолико колико је договорено ο Ђурђевдану.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

На јесењи Крстовдан, према древним обичајима, бере се и посвећује босиљак.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста, да би се заштитила од болести.

Верује се да на Крстовдан треба ископати рупе за сађење воћа, како би му се гране што више разгранале. У околини Лесковца на овај дан Ијуди су у цркви освештавали босиљак, грожђе, жито и јабуке. Тај освештани босиљак држали су са иконом, те је он касније служио за разна исцељења.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

У народу се верује да се на Крстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема.

Бројни су и крстовдански вашари, а највећи је онај у Горњој Пчињи.

Стари обичај који се везује за Kрстовдан јесте ноћ уочи овог празника када се испуњава свака жеља, барем тако кажу… У поноћ погледајте у небо, јасно и прецизно замислите жељу, изговорите је јасно и гласно, а ако је мила Богу он ће вам је и испунити.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име