Bolje da ne slavite slavu, nego da slavite u kafani! Sveštenik uputio oštru poruku TO NE PRILIČI PRAVOSLAVNOJ VERI!

0
947
Foto: Jutjub/printskrin

Vernici treba da proslave kako Svetog Nikolu, tako i sve ostale slave na najjednostavniji način, u domu, u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima, a ne u restoranima sa muzikom, jer to ne priliči pravoslavnoj veri, poručio je protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović.

– To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu – rekao je Radović za RTS na Nikoljdan, jedne od najvećih srpskih slava.

Pročitajte i  Imam 36 godina i hoću da rodim DETE ZA SEBE: Kad je to čuo, sveštenik ostao UŽASNUT! Evo zašto NIJE HTEO DA JOJ DA BLAGOSLOV

On je dodao da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja. Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne, poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

Pročitajte i  Teslino kršteno ime nije bilo Nikola: Ovo je dokaz o njegovom pravom imenu!

– A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno s drugim ne ide. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima – istakao je Radović.

On savetuje i da zbog pandemije u što manjem broju treba da se okupljamo kako bismo zaštitili sebe od drugih i druge od sebe. Navodi i da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a jedino je slava ostala uvek.

Pročitajte i  Mesto gde slepi progledaju, a nerotkinje rode: Na izvoru Svete Petke u Beogradu već CEO VEK događaju se čuda

– Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave – zaključio je Radović.

Kurir.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime