Славољуб Ковић: Дечак великог срца кога су Немци мучили и убили јер није издао своје саборце

0
4174

“Светли са твога чела, сунце петокрако”, поручује Љубивоје Ршумовић у стиховима, вечно у част малог Славољуба Kовића, дечака огромног срца, кога су Немци убили 1942. године.

Слава, како су га звали, рођен је 21. августа 1924. године у Богатићу, у сиромашној породици. Имао је тешко детињство. Са три године остао је без оца, а због неухрањености и лоших услова живота, школу је уписао са закашњењем од две године. После основне школе уписао је кројачки занат, али га није завршио због Другог светског рата, који је почео у то време.

Pročitajte i  Од 1 смесе направите 3 различите врсте ситних колача: Посластице за свачији укус од чоколаде, кокоса, кекса и лешника

Овај сиромашни дечак прикључио се 1941. године групи партизана. Немци су га заробили у Милини на Церу и одвели у логор Забран код Шапца. Тамо су га крвнички мучили да би им одао имена партизана и њихових сарадника.

Наш песник Љубивоје Ршумовић, кога је судбина овог дечака од 17 година инспирисала да напише песму “Поема о ћутању”, каже да што су младог Славу Немци више тукли, то је он на све њихове ударце гласније одговарао: “Туците, убијте, победа је наша!”

Pročitajte i  Бројна сведочења о исцељењима уљем Светог Нектарија: Верници морају да испоштују само један услов да би уље било лековито

Пошто никако нису могли да сломе храброг Славу, на Бадње вече 1942. године, Немци су му бајонетом урезали звеузду петокраку на челу и тако крвавог га фотографисали. Неколико дана касније, 10. јануара, Слава је стрељан са свим осталим заробљеницима.

– Он је био само дечак када су га на свиреп начин убили. Због тога смо одлучили да нашем вртићу дамо назив по њему – рекла је директорка вртића у Богатићу Љубица Kнежевић.

Pročitajte i  Човек од челика: Српски акробата светског гласа правио је такве вратоломије да је задивио и саму краљицу Елизабету!

Ово су стихови из поеме Љубивоја Ршумовића, Слави у част:

Славољубова звезда

“То што си ти учинио није могао свако,
то мора да се памти
и када несреће оду,
светли са твога чела,
сунце петокрако,
као најљубавније речи:
– Слава воли слободу”

Kако би му одали почаст народ је направио његову бисту која стоји у спомен-парку на Јабуци код Пријепоља, уз бисте његових вршњака Бошка Бухе и Сирогојна.

Извор: курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име