Овако је изгледала славска трпеза старих Срба: Шта смо сачували до данас, а шта се променило кроз векове

0
4628

На столу сваког домаћина и даље се налазе предмети из српске традиције без којих ниједна слава не може да се обележи: славски колач, жито, вино и славска свећа.

Домаћице су славски колач обавезно месиле од освештане воде, славска свећа је била од правог воска, а сваки гост који је на слави пио вино пио је у част светитеља и за здравље домаћина, показујући да је достојан вере и одан хришћанским обичајима.

slavski-kolac-1418744478-52506

Модерно време је, међутим, донело велике измене у припреми славске трпезе. Многе домаћице чак и не месе хлеб код куће него га наруче у пекарама и продавницама. Разна алкохолна пића постала су незаменљиви део славског весеља које подстиче расположење гостију, а од предјела до колача избор је толико разнолик да би се помислило како је главни смисао славе да се угоди стомацима.

Pročitajte i  Колико дуго можемо чувати свету водицу и шта треба урадити са прошлогодишњом када у кућу донесемо нову?

Сваки гост који долази, требало би да најпре поздрави домаћина речима: “Помози Бог, срећна вам слава!”, и тек онда се почасти житом и вином и прекрсти. Светац је заштитиник дома и некада се јело и пило у његову част, а не ради личног задовољства.

Међутим, и наши стари умели су да се проведу за свечаре, па она Сремчева комедија о Ивковој слави није тако далека од праве истине.

Pročitajte i  Данас славимо Крстовдан: Сваки прави верник треба да испоштује ове обичаје

slava

Светковање кућног свеца или слава трајало је по обичају 3 дана. Првог дана су долазили кумови, ужа родбина. Другог дана, за трпезом се нађу пријатељи, а трећег се комшије позивају на ситне колаче и кафу.

Ево и шта су то домаћице износиле на славску трпезу:

Предејло није било доминантно на славском столу, али ништа мање није чинило сиромашнију трпезу. Међутим, јела су се износила редом и свако од гостију је имао избор.

Гибаница, ајвар, туршија и рен чинили су целину уз печење, подварак, проју и погачу. Оно што се засебно служило били су ситни колачи: ванилице, бресквице, ролати, обланде и слатке пите.

Pročitajte i  Како је 13 београдских насеља добило име: Бежанија, Миљаковац, Жарково, Миријево... имају интересантне приче о свом настанку

seoska slava.jpg 2

Данас је спектар далеко шири и разнобојнији, а традиција је донекле задржала свој примат. Ипак, оно што је чинило славу некада тј. славски сто јесу оброци органског и природног порекла. Данас, због темпа живота, домаћице често прибегавају куповним производима.

Оно што је потпуно погрешно јесте прослава свечара у ресторанима и кафанама. Не само да је амбијент погрешан, него се тиме заиста слава своди само да јело и пиће, а поштовање светитеља је потпуно занемарено. То није слава, већ ручак и вечера за пријатеље и фамилију.

Опанак, Ствар укуса

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име