СЛАВСКА ТРПЕЗА: Тест за сваку домаћицу

0
16241

Славска трпеза захтева много труда и умећа саме домаћице, али и осталих укућана.

Славска трпеза представља велики тест за сваку  домаћицу. По неколико дана раније, домаћице почињу припремање разноврсних јела, која се постепено смењују на столу. Од мезе, преко предјела, главног јела, колача и торте до поштовања свих обичаја везаних за славу. Славска трпеза захтева много труда и умећа саме домаћице, али и осталих укућана

Славски колач домаћица меси дан уочи славе од пшеничног брашна. Колач се замеси и у тесто се дода мало освећене водице или се колач направи без освећене водице, па се носи у цркву да се пресече и освешта. Колач се посебно украшава за славу и праве се разни украси који представљају симболе среће и благостања. На колач се утисне слово ИС, ХС, НИ, КА што у преводу са грчког  значи Исус Христ победјује.
posna trpeza
Славско жито домаћица припрема вече уочи славе. Постоји више начина за припрему жита. Неке домаћице мељу жито и додају орахе, шећер, ванилин шећер и мускатни орашћић, док неке не мељу већ га украсе орасима и шећером у праху. Жито се ставља у  плитку чинију и послужује се гостима на тацни са кашичицама и чашом воде.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Обичај је да на столу стоји само славска свећа, славски колач и вино док се свећа не упали и колач не пресече. Затим се послужи славско жито, а после тога сва остала јела која је домаћица припремила.

Прво се на трпезу износи мезе и разноврсна предјела. Предјела треба да су декоративна да отворе апетит гостима, а лагана да их не засите пре главног јела. Најчешће су то: разне слане салате, слане торте, слано пециво или слани ролати који се богато декоришу.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

После предјела на трпезу се износи домаћа пилећа или јунећа супа или нека од многобројних чорбица. Обавезно је да супа или чорба која се послужује буде топла, увек имати то на уму и подгрејати ако је потребно, посебно ако гости не долазе у исто време.

Следеће јело које се послужује јесте сарма или подварак са месом. Затим прасеће или јагњеће печење, уз које обавезно иду рен и салате.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Као врхунац гозбе послужују се ситни колачи и торте.

Декоришите сто, припремите прибор за јело, водите рачуна да гости увек имају пиће и уживајте у слављу.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име