SLAVSKA TRPEZA: Test za svaku domaćicu

0
12614

Slavska trpeza zahteva mnogo truda i umeća same domaćice, ali i ostalih ukućana.

Slavska trpeza predstavlja veliki test za svaku  domaćicu. Po nekoliko dana ranije, domaćice počinju pripremanje raznovrsnih jela, koja se postepeno smenjuju na stolu. Od meze, preko predjela, glavnog jela, kolača i torte do poštovanja svih običaja vezanih za slavu. Slavska trpeza zahteva mnogo truda i umeća same domaćice, ali i ostalih ukućana

Slavski kolač domaćica mesi dan uoči slave od pšeničnog brašna. Kolač se zamesi i u testo se doda malo osvećene vodice ili se kolač napravi bez osvećene vodice, pa se nosi u crkvu da se preseče i osvešta. Kolač se posebno ukrašava za slavu i prave se razni ukrasi koji predstavljaju simbole sreće i blagostanja. Na kolač se utisne slovo IS, HS, NI, KA što u prevodu sa grčkog  znači Isus Hrist pobedjuje.
posna trpeza
Slavsko žito domaćica priprema veče uoči slave. Postoji više načina za pripremu žita. Neke domaćice melju žito i dodaju orahe, šećer, vanilin šećer i muskatni orašćić, dok neke ne melju već ga ukrase orasima i šećerom u prahu. Žito se stavlja u  plitku činiju i poslužuje se gostima na tacni sa kašičicama i čašom vode.

Pročitajte i  Najstariji recept za božićnu česnicu: Napravite je i ukrasite po starim srpskim običajima

Običaj je da na stolu stoji samo slavska sveća, slavski kolač i vino dok se sveća ne upali i kolač ne preseče. Zatim se posluži slavsko žito, a posle toga sva ostala jela koja je domaćica pripremila.

Prvo se na trpezu iznosi meze i raznovrsna predjela. Predjela treba da su dekorativna da otvore apetit gostima, a lagana da ih ne zasite pre glavnog jela. Najčešće su to: razne slane salate, slane torte, slano pecivo ili slani rolati koji se bogato dekorišu.

Pročitajte i  Krstovdan: Praznik posvećen krštenju prvih hrišćana, ali i sećanju na velike mučenike i stradalnike svetog Teona i svetog Teopemta

Posle predjela na trpezu se iznosi domaća pileća ili juneća supa ili neka od mnogobrojnih čorbica. Obavezno je da supa ili čorba koja se poslužuje bude topla, uvek imati to na umu i podgrejati ako je potrebno, posebno ako gosti ne dolaze u isto vreme.

Sledeće jelo koje se poslužuje jeste sarma ili podvarak sa mesom. Zatim praseće ili jagnjeće pečenje, uz koje obavezno idu ren i salate.

Pročitajte i  Kako se sačuvati od magije i vradžbina: Na ovaj način poništićete svaku demonsku zamku kojom đavo obmanjuje ljude

Kao vrhunac gozbe poslužuju se sitni kolači i torte.

Dekorišite sto, pripremite pribor za jelo, vodite računa da gosti uvek imaju piće i uživajte u slavlju.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime