Мали славски бонтон: Од честитања славе до понашања за столом, требало би да знате ова правила

Осим нешто елегантнијег одела и избора обуће, приликом одласка на славу требало би да обратимо пажњу и на одређена правила од тренутка доласка код домаћина, преко седења за трпезом и начина употребе есцајга, до самог начина конзумације хране. Сигурно је да ћемо овако оставити пријатнији утисак и важити за једног од пожељнијих гостију у том дому.

Најважније је да не касните, одн. да поштујете време доласка које вам је свечар навео у позиву. Сматра се врло некултурним да свако седа за сто онда када му се ћефне да дође, да домаћица по неколико пута подгрева исто јело, или да само вас, не дај боже, остали гости чекају за трпезом.

При доласку код свечара правило је да гост поздрави домаћина и честита славу речима:

slava

“Честит свети (нпр. Никола) и срећна ти слава домаћине! Нек Бог да здравља и среће, теби и твојој породици!” Потом, уручи поклон. Водите рачуна и при одабиру поклона, јер се по бонтону сматра пригодним пиће за домаћина, кафа, цвеће или бомбоњера за домаћицу и чоколада за децу. Нека поклон буде пригодан.

Затим се гост послужи житом и вином, а онда седа за сто на место које му домаћин покаже, или по старешинству, како се то радило по старом српском обичају.

Pročitajte i  "Ноћ укуса" на пијаци "Палилула": Добар провод уз дегустацију и музику

Након заједничке молитве за јелом, када сви гости устану, домаћица износи храну на сто. Увек је пожељно сипати мање порције у тањир и додавати кад се поједе, уместо да се пресипа и капље на стољњак јер некога мрзи да сипа више пута.

О сркању, мљацкању, једењу прстима, или не дај боже причању и жвакању у исто време, мислимо да је чак сувишно и говорити. И мала деца савладају овај бонтон у вртићу. Водите рачуна да се не наслањате лактовима на сто и не гужвате стољњак.

Ако се, пак, домаћица одлучила да употреби есцајг за нешто свечанија славља, прибор за јело користи се тако што ћете прво употребити онај који је најудаљенији од тањира. Дакле, први пар есцајга је за предјело или салату, други за главно јело, трећи за дезерт. Кашичица испред вас је, такође, за дезерт. Остаци хране, попут костију од рибе, одлажу се на посебан тањирић више тањира.

славски бонтон

Када се додаје храна од госта до госта, правило је да се то чини на десну страну. Ако је домаћин пак то започео у супротном правцу, треба га се онда држати. При додавању посуде са јелом, можете или придржати особи до себе посуду док сипа или им је додати да се сами послуже.

Pročitajte i  Маска за опоравак косе и јачање длаке: Будите нежни према својој коси уз помоћ природних састојака

Чаша за вино или неко друго пиће је увек са десне стране, тањирић са ножем за мазање са леве стране тањира. Убрус се увек поставља са леве стране.

Кад смо већ код убруса – не качите га око врата као портиклицу на бебу! Раширите је и спустите на крило, али сачекајте да ваши домаћини први то учине, па пођите за њиховим примером. Када завршите оброк салвету спустите са леве стране тањира, колико-толико сложену. Преклопите је тако да се упрљани део не види, ако је тањир однет, оставите је на средини вашег дела стола, испред себе. Ако се после јела служи кафа или друго послужење за истим столом, задржите салвету у крилу.

Ако се, пак,служи храна која се мора јести рукама, увек прво погледајте домаћине и учините то само ако они први то ураде. Неки домаћини користе посуду са сољу уместо сланика. У том случају узмите со врхом чистог ножа, а никада масним прстима или упрљаним помагалом.

Pročitajte i  Ђавоља посла: Банатска врачара баба Анујка била је први серијски убица на нашим просторима

славски бонтон

Када прибор наместите у облику наопако окренутог латиничног слова V, то значи да само правите паузу у оброку. Не препоручује се ни да прибор након оброка прекрстите, али ни да у току јела страна којом додирујете храну дотакне сто. Јер, чему сав бонтон и правила ако је поред вас на стољњаку огромна мрља од хране.

Када завршите оброк, виљушку и нож уредно сложите на тањир, једно поред другог, са врховима од себе или на лево. Похвалите јело и домаћине, захвалите на позиву.

славски бонтон

Пазите колико и шта пијете. Пре јела пије се по једно жестоко пиће као аперитив, да отвори апетит. Током јела пију се дижестиви попут пива и неког лаганог алкохолног пића са мањим процентом алкохола. Сокови су увек добар избор. Јер, никоме не би било пријатно да слуша туђа заплитања језиком и неповезане којештарије галамџије.

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...