Славско жито незаобилазан је део славске трпезе
Постоји много начина да домаћица припреми славско жито.
Иако се у први мах чини да су сва славска жита идентичног укуса, ако му додате један нови састојак, ваше жито ће добити потпунији укус, ваши гости ће бити одушевљени.
@Мали славски бонтон: Од честитања славе до понашања за столом, требало би да знате ова правила
Рецепт за славско жито са орасима већ генерацијама уназад доказао се као најбоље и најукусније.
Како пише Балкан башта, рецепт за славско жито са орасима има неколико тајни, које ће вам се одати кроз даљи текст.
Састојци за славско жито:
500 грама пченице белије
400 грама кристалног шећера
400 грама млевених ораха
2 кесице ванилин шећера
1/2 плода мускатног орашчића
Ако нисте љубитељ мускантног орашчића, слободно га изоставите.
СЛАВСКА ТРПЕЗА: Тест за сваку домаћицу
Припрема: Пола килограма пшенице белије пребрати од каменчића и кукоља, сипати у експрес лонац и прелити водом, па оставити да преноћи. Сутрадан потопљено жито испрати у неколико вода, да изађе прљавштина и добро скувати у експрес лонцу. Када је пшеница скувана, пустити је да се охлади и док је још млака, процедити је али је не испирати! То је једна од тајни, пшенични скроб треба да остане са житом. Када сте процедили жито, још док је топло, самлети га у блендеру, мултипрактику или на машини за млевење меса. Не треба да се сувише ситно меље, боље је да пшеница буде крупније млевена, да има волуминозност. То је друга тајна најбољег рецепта за славско жито.
За крај, не заборавите да славско жито пре свега има духовни значај, који се само може употпунити његовим савршеним укусом.