Slepi mladić iz Bečeja pravi fenomenalne tandem bicikle i poklanja ih osobama sa invaliditetom

0
584
Foto: Print screen B92

Bojan Biga iz Bečeja naizgled je samo običan mladić sa lepim hobijem. Ima 30 godina i pravi tandem bicikle.

Uz to i vrlo human, jer je za godinu dana bavljenja svojim hobijem napravio nekoliko bicikala koje je poklonio deci sa invaliditetom, a neke su otkupile privatne kompanije.

Bojan Biga je sve samo ne običan mladić jer i on sa svojim invaliditetom usrećuje druge. Iako slep, Bojan pravi fantastične tandem bicikle.

Foto: Print screen B92
Foto: Video print screen B92

Prvi tandem bicikl Bojan je dobio pre nekoliko godina, a ideja da i sam počne da ih pravi, kaže, da nije bila njegova. U taj posao je ušao, kada je dogovorio saradnju sa Rotari klubom iz Bečeja.

Pročitajte i  Dirljiva priča krije se iza nalepnice ovog srpskog piva: Čuveni čiča sa jagodinske ambalaže zadužio je Srbiju u Velikom ratu

“Do sada sam tri bicikla napravio, jer ne može više. To sporo ide, ono što je najvažnije, ljudi vide da ja to radim sve lepo, super, ali ja mislim da svi zaboravljaju da sam ja slep!”, priča on.

Bojan je slep od rođenja. Kaže da mu to zadaje određene poteškoće dok radi. Ipak, mnogo veći problem je to što radi u skučenoj radionici, koju je inače, sam opremio, napravio police, radni sto.

“Kao prvo radni, prostor je nedovoljan. Ja se tu snađem, uradim ja to, ali to je… dosta mi psihički problema napravi, jer nemam mesta”, kaže Bojan.

Pročitajte i  NAJLEPŠU LjUBAVNU PESMU NA GRČKOM NAPISAO JE SRPSKI VOJNIK: Pevaju je kao veliki hit, a nastala je iz tragične ljubavi našeg "Solunca" i Grkinje

Dodatni radni prostor Bojanu su obezbedili u Tehničkoj školi u Bečeju, gde on, uz stručnu pomoć nastavnika i đaka na praksi, obavlja završne radove na tandem biciklima.

Foto: Video print screen B92
Foto: Video print screen B92

“Meni bi najviše odgovaralo da je meni sve na jednom mestu, i zavarivanje, i farbanje, i strugarski poslovi, znači to bi trebalo da je sve na jednom mestu da se ja ne bih previše šetao.”

Prvi tandem bicikl koji je izašao iz Bojanove radionice danas se nalazi u jednoj vili u Bečeju, a koriste ga gosti vile. Poslednji bicikl koji je napravio otkupio je Rotari klub iz Bečeja i poklonio blizancima u Bačkom Petrovom Selu.

Pročitajte i  Kamile sa Balkana! Zvuči neverovatno: Živele su na području Srbije, a kralj Milutin celo krdo poklonio jednom manastiru

“U Bačkom Petrovom Selu su braća blizanci, od kojih je jedan slep od rođenja, tako da je Bojan bukvalno po meri uradio jedan poni bicikl, koji smo mi otkupili od Bojana i poklonili smo toj dečici”, kaže Sanja Bačić iz Rotari klub Stari Bečej.

Bicikli koji ne budu prodati, biće dopremljeni na Adu Ciganliju, a sav prihod od iznajmljivanja biće predat Bojanu, kako bi taj novac uložio u izradu novih bicikala.

B92

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime