Impresivna slika Vršačke kule kao iz BAJKE kruži internetom: Prizor iz Srbije od koga ZASTAJE DAH (FOTO)

0
805
Autor: Vanilica - Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92921105

Vršačka kula je tvrđava u Srbiji iz XV veka čiji se ostaci uzdižu na visini od 399 m nmv, na Vršačkom bregu iznad grada.

Smatra se da je kompleks zadužbina Đurđa Brankovića, nastala nakon pada Smedereva. Najočuvaniji deo tvrđave je donžon kula, ali su pronađeni, a zatim i obnovljeni ostaci bedema, palate, polukružne kule i peći. Tokom arheoloških istraživanja krajem 20. veka, otkriven je veliki broj pokretnih nalaza.

Pročitajte i  Slavimo najvećeg hrišćanskog proroka: Na dan Svetog Jeremije ne uzimajte ovaj predmet u ruke, da ne navučete ZLO

Kula je često bio meta osvajanja i razaranja, naročito tokom XVI i XVIII veka, zbog čega su obavljeni obilni konzervatorsko-restauratorski radovi krajem XX i početkom XXI veka. Tom prilikom su Donžon kula, kao i određeni delovi bedema i kula, obnovljeni i dozidani.

Vršački zamak se nalazi pod zaštitom države i proglašen je nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja i zaštićen kao spomenik kulture od 1948. godine.

Pročitajte i  Danas je Veliki petak: Ovo su običaji koje treba ispoštovati na najtužniji dan u godini

Imppresivna slika Vršačke kule koja kruži internetom bukvalno podseća na prozore iz bajke, a mnogi su upravo zbog nje rešili da obiđu ovo fantastično mesto.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime