Импресивна слика Вршачке куле као из БАЈКЕ кружи интернетом: Призор из Србије од кога ЗАСТАЈЕ ДАХ (ФОТО)

0
1130
Аутор: Ванилица - Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92921105

Вршачка кула је тврђава у Србији из XV века чији се остаци уздижу на висини од 399 м нмв, на Вршачком брегу изнад града.

Сматра се да је комплекс задужбина Ђурђа Бранковића, настала након пада Смедерева. Најочуванији део тврђаве је донжон кула, али су пронађени, а затим и обновљени остаци бедема, палате, полукружне куле и пећи. Током археолошких истраживања крајем 20. века, откривен је велики број покретних налаза.

Pročitajte i  Икона Богородице Пећке: Учинила је многа чуда у граду Пећи, ношена је у литији кроз град и од куће до куће домаћина

Kула је често био мета освајања и разарања, нарочито током XВИ и XВИИИ века, због чега су обављени обилни конзерваторско-рестаураторски радови крајем XX и почетком XXИ века. Том приликом су Донжон кула, као и одређени делови бедема и кула, обновљени и дозидани.

Вршачки замак се налази под заштитом државе и проглашен је непокретним културним добром од великог значаја и заштићен као споменик културе од 1948. године.

Pročitajte i  На челу са моштима Светог владике Николаја: Патријарх Порфирије позвао народ на Спасовданску литију

Имппресивна слика Вршачке куле која кружи интернетом буквално подсећа на прозоре из бајке, а многи су управо због ње решили да обиђу ово фантастично место.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име