Vijetnamci Solunci – Jedinstvena slika koja prikazuje grupu VIJETNAMSKIH BORACA koji su sa našim vonicima BORILI za SLOBODU SRBIJE

0
1261

Vojnici iz Vijetnama, koji je bio u sastavu tadašnje Indokine, u sastavu francuskih vojnih snaga, poziraju fortografu u prvom gradu tadašnje Kraljevine Srbije koji je prvi oslobođen nakon žestokih borbi na Solunskom frontu 1917. godine – Bitolju.

Čvrsti i hrabri vojnici Vijetnama će preći dug ratni put preko Balkana do savezničke pobede krajem 1918. godine. Ipak, rat za njih tu neće biti gotov. Čitavu 1919. godinu provešće u Sloveniji kao strateška rezerva i podrška delovima srpske vojske koja se pod komandom generala Krste Smiljanića borila sa još uvek jakom austrijskom vojskom oko utvrđivanja nove granice nove Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pročitajte i  30 zaboravljenih reči srpskog jezika: Nekada su se stalno koristile, a danas ih niko ne zna

Sa okončanjem tih borbi i rešavanjem graničnog pitanja, stari ratni drugovi još “od Soluna” mogli su da se vrate kući…

Zanimljivo je da je tokom 1965. i 1966. godine tadašnja američka diplomatija pokušavala da preko SFRJ uspostavi posebne linkove sa SSSR, Indijom i Svernim Vijetnamom kako bi se okončala eskalacija rata u Južnom Vjetnamu.

Pročitajte i  Miroslav Mika Antić: "U svakom septembru ima nečeg nalik na tihe rastanke..."

Akcija je bila okončana neuspehom Jugoslovena da bilo šta urade i američkom procenom da su imali nerealna očekivanja od tih konekcija. U sklopu antiameričke kampanje zbog angažmana u Vijetnamu bile su oštećene američke diplomatske prostorije u Zagrebu što je imalo posledice po odnose dve države.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime