SLOVENSKI MARŠ, ČAJKOVSKI KOMPONOVAO U ČAST SRPSKE VOJSKE: A razlog za to je…

0
1573

Slovenski marš ili Srpsko-ruski marš u Be-molu, opus 31. je inspirisan događajma iz Srpsko-turskog rata 1876. godine. U tom ratu, veliki broj ruskih dobrovoljaca se borio na strani Srba!

ria-175858-preview

Sve je počelo sa tim kada je Nikolaj Rubinštajn, blizak prijatelj Čajkovskog, zamolio slavnog kompozitora da napiše delo koje bi se izvelo na dobrotvornom koncertu za ruske ranjenike iz ovog rata. I ponet ovom molbom patriote Čajkovski piše jedno od svojih najlepših kompozicija.U njemu kompozitor opisuje patnju Srba pod turskom okupacijom, zločine na Balkanu, srpsku molbu za pomoć, kao i marš ruskih dobrovoljaca u pomoć Srbima.

Pročitajte i  CarGo: Цела изјава Беливука је једна велика обмана

srpskoturskirat

Kako bi što bolje upoznao Srbe i srpsku tradiciju, Čajkovski je počeo da sluša narodnu srpsku muziku,a čak tri pesme su poslužile kao direktna inspiracija –  “Sunce jarko, ne sijaš jednako“, “Prag je ovo milog Srba“ i “Jer puščani prah“ koje je pronašao u zbirci Kornelija Stankovića “Srpske narodne melodije“, štampanoj u Beču 1862. godine.Na kraju, slavnom kompozitoru se delo toliko dopalo da je sam dirigovao na premijernom koncertu u Morkvi. Publici se marš mnogo svideo. Iako je naziv kasnije promenjen u Slovenski marš, originalni naziv dela je bio Srpsko-ruski marš.

Pročitajte i  Звали су је Црном принцезом Београда: Рођена је у једној од најбогатијих породица, све је продала због порока и умрла у највећој беди

Dnevno.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име