Srbima u čast, Rusima za ponos! Čajkovski je svoj nalepši marš komponovao u SLAVU NAŠE VOJSKE i imao je dobar razlog za to

0
2957
Foto: Autor: Nikolai Kuznetsov - Nikolai Dimitriyevich Kuznetsov's (1850 - 1929), Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3722530

Slovenski marš ili Srpsko-ruski marš u Be-molu, opus 31. je inspirisan događajma iz Srpsko-turskog rata 1876. godine. U tom ratu, veliki broj ruskih dobrovoljaca se borio na strani Srba!

Sve je počelo sa tim kada je Nikolaj Rubinštajn, blizak prijatelj Čajkovskog, zamolio slavnog kompozitora da napiše delo koje bi se izvelo na dobrotvornom koncertu za ruske ranjenike iz ovog rata. I ponet ovom molbom patriote Čajkovski piše jedno od svojih najlepših kompozicija.U njemu kompozitor opisuje patnju Srba pod turskom okupacijom, zločine na Balkanu, srpsku molbu za pomoć, kao i marš ruskih dobrovoljaca u pomoć Srbima.

Pročitajte i  Na Veliku subotu obavezno učinite dobro delo! Običaji koji vekovima važe među Srbima

Kako bi što bolje upoznao Srbe i srpsku tradiciju, Čajkovski je počeo da sluša narodnu srpsku muziku,a čak tri pesme su poslužile kao direktna inspiracija –  “Sunce jarko, ne sijaš jednako“, “Prag je ovo milog Srba“ i “Jer puščani prah“ koje je pronašao u zbirci Kornelija Stankovića “Srpske narodne melodije“, štampanoj u Beču 1862. godine.Na kraju, slavnom kompozitoru se delo toliko dopalo da je sam dirigovao na premijernom koncertu u Morkvi. Publici se marš mnogo svideo. Iako je naziv kasnije promenjen u Slovenski marš, originalni naziv dela je bio Srpsko-ruski marš.

Pročitajte i  Srbi puštaju narodnjake i vode ljubav na terasi: Evo šta o nama kažu Rusi koji su se nedavno doselili

Dnevno.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime