Смедеревски, а светски: Сир са укусом тартуфа, лаванде, црног вина, аниса… опасна конкуренција француским сиревима

У малој сирани породице Јовановић, у Смедереву, производи се сир са укусом тартуфа, лаванде, али и сир који одлежава у црном вину. За један килограм оваквог сира потребно је готово 20 литара крављег млека.

У подухват производње пуномасног тврдог сира, каквог, кажу, није било на нашим просторима, ушли су сасвим случајно пре 10 година. Изазов је био направити овај царски сир од крављег млека који је годину дана одлежавао на јаворовом дрвету и за који је било потребно готово 170 литара млека.

Pročitajte i  Из књиге "Болести душе" Николаја Пестова: Питања која ће вам открити да ли је ваше психичко здравље нарушено
Фото: РТС printscreen
Фото: РТС printscreen

„Овакве наше сиреве упоређују са сиревима из Француске, упоређују их, кажу да можемо комотно да станемо раме уз раме са свим светским произвођачима сира и не би се постидели ни мало“, каже произвођач Звонко Јовановић.

Пошто су мала породична фирма, два пута годишње прераде око 30 тона млека за сиреве који одлежавају у просеку око шест месеци у комори са посебним условима. До сада су произвели сир са укусом тартуфа, лаванде, аниса, жалфије, али новост за предстојећи Балкански фестивал сирева, је сир који је одлежавао у црном вину.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

„У овом сиру, што је најбитније, нема додатака конзерванаса, нема додатака вештачких боја, значи све је природно. Природна је и ова плесан по њима тако сазревају, јер то и јесте процес сазревања“, објашњава Јовановић.

Фото: РТС printscreen
Фото: РТС printscreen

Овај сир није намењен свакодневној употреби, јер је комад од 50 грама реципрочан половини килограма белог сира. Због изузетно јаког мириса и укуса може да се конзумира са медом, чоколадом и грожђем, а за њега су посебно заинтересовани страни туристи на сајмовима.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

„Људи који су га пробали и који су долазили оданде одушевљени су, кажу ‘Да, то је оно што једемо и тамо’“, истакао је Јовановић.

Ове године, на Новосадском сајму добили су златну медаљу за квалитет, а жеља им је да са овим производом стигну на Европско тржиште и да поред Смедеревских вина буду својеврстан бренд овог града.

Фото: РТС printscreen
Фото: РТС printscreen

За РТС рипремила Биљана Јовић

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...