Snima se film o knezu Lazaru, od rođenja do Kosovske bitke: Ovaj projekat biće sastavni deo svih udžbenika istorije

0
1259

Novi istorijski film rodoljubvog karaktera je na pomolu. Mladi reditelj Marko Marinković, govoreći za sajt Srpska istorija, istakao je da je prvobitni plan da se snimi film od 45 minuta koji nalikuje filmovima koje radi History kanal.

Srpska istorija
Foto: indiegogo.com

“Priča prati život kneza Lazara od njegovog rođenja, odrastanja na dvoru cara Dušana, do venčanja sa Milicom i napredovanja do kneza, zatim izgradnje prestonog grada Kruševca pa sve do Kosovske bitke. Film je igrano-edukativne forme i konceptualno nalikuje filmovima koje radi History kanal. Dakle, imamo naratora koji priča priču i glumce koji treba da odglume to što narator priča. Naravno, tamo gde je to potrebno imaju i dijalog, ” istakao je autor.

Glavne uloge igraju Vojin Ćetković u ulozi starijeg kneza Lazara, Biljana Nikolić u ulozi starije knjeginje Milice, Miloš Đurović u ulozi mladog kneza Lazara, Marta Bjelica u ulozi mlade knjeginje Milice. Narator u filmu je Goran Dimitrijević.

Pročitajte i  Ovako se hrane monasi sa Svete gore: 3 namirnice uvek su im na trpezi, a ovo ih posebno štiti od bolesti

Scenario je pisao Danijel Vizi. Direktor fotografije je Lazar Počekovac. Snimatelj Dejan Jovanović. Montaža je poverena Stevanu Matiću. Vizuelni efekti su rađeni u saradnji Studia VEVE i Andrije Tomaševića.

“Glavni cilj ovog filma je da postane sastavni deo udžbenika iz istorije za osnovnu i srednju školu. Na ovaj način bi bitan period srpske istorije lakše približili učenicima i učinili bi nastavu zanimljivijom. Takođe, ovaj film može da se prikazuje u muzejima, turističkim organizacijama, da bude od koristi celoj Srbiji, srpskoj dijaspori, Crkvi, ambasadama širom sveta kao reprezentativni materijal naše istorije, kulture, tradicije,” ističe mladi i talentovani reditelj Marko Marinković.

Pročitajte i  Sve više devojčica se danas zove Tara - Svi misle da je zbog naše planine, a NE ZNAJU PRAVO značenje ovog imena

Marko Marinković je rođen 1991. godine u Kruševcu. Diplomirao je osnovne studije istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2014. godine. Master studije istorije diplomirao je 2015. godine na temu ,,Film u nastavi istorije“. Od septembra 2015. godine predaje istoriju u OŠ ,,Jovan Popović“ u Kruševcu. Već tri godine radi na projektu – Knezu Lazar: Čovek čije ime se pamti kroz vekove.

Foto: .indiegogo.com
Foto: indiegogo.com

Uz podršku nekolicine sponzora uspeo je da sa ekipom snimi promotivni video kako bi sakupili ostatak novca koji fali za završetak snimanja. Pokrenuta je i javna kampanja prikupljanja novca.

“Za ceo film nam treba minimum 40.000 evra. U kampanji prikupljanja novca tražimo 20.000 evra. Svako ko želi može da pomogne uplatom na Indiegogo kampanji i kao znak zahvalnosti u odnosu na sumu novca koju donira dobiće neku nagradu od nas. Može da donira putem sajta filma preko Paypal uplate ili direktno na tekući račun. Ukoliko neko želi da pošalje donaciju iz inostranstva na sajtu se nalaze podaci kako to mogu da urade. Postoji još jedan način donacije, a to je kupovina majice sa ilustracijama filma preko sajta. Plan je da ukoliko skupimo novac da sledeće godine krenemo u pripreme za snimanje i krajem 2018. godine da imamo premijeru filma”, optimističan je Marko.

Pročitajte i  Etno selo Babina reka: Autentičan spoj prirode, tradicije, umetnosti i romantike

Pogledajte i sjajan promotivni video:

Sajt filma: www.filmknezlazar.rs
Indiegogo kampanja: https://www.indiegogo.com/projects/film-history#/
Osoba za kontakt: Marko Marinković
Broj telefona: 064/34-24-684
Mejl: info@filmknezlazar.rs

Izvor: Srpska istorija

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime