Sobne biljke zbog kojih možete završiti u bolnici: Izazivaju slepilo i opasno oštećuju bubrege

0
1421

Reklo bi se da nema kuće u Srbiji u kojoj prostor nije oplemenjen nekim od sobnih biljaka. Međutim, mnogi ne znaju da sobne biljke, iako osvežavaju prostor, mogu biti vrlo opasne i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje ukućana, a posebno dece.

Mnoge popularne biljke kod nas sadrže otrove koji mogu da izazovu slepilo, opadanje kose i oštećenje bubrega.

Verovali ili ne, do 10 odsto trovanja izazvano je biljkama, a kod dece ta brojka iznosi čak 50 posto.

Saveti pedijatra Milana Lekovića upozoravaju da deca nikako ne bi trebalo da spavaju tamo gde je cveće i da roditelji treba dobro da se raspitaju o biljci pri kupovini.

Predstavljamo vam 8 najopasnijih biljaka koje se drže u kući.

biljka difenbahija

1. Difenbahija možda spada u omiljene naše biljke koje se mogu naći u mnogim domaćinstvima I poslovnim prostorima. Iako omiljena, ova biljka je izuzetno opasna, te ako se samo lizne njen list osoba može da zanemi.
Sok ove biljke izaziva i slepilo ako dospe u oči.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

2. Hortenzija je grm s drvenastim stabljikama. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Cvet ove biljke deluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, ali može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Česti simptomi trovanja ovom biljkom su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Postoje podaci i da jedenje cveta hortenzije može da izazvove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protivotrov.

3. Klivija sadrži likorin koji u visokim dozama može da izazove paralizu. U manjim dozama može da dovede do trovanja i povraćanja.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

4. Flamingov cvet tropska biljka specifičnog oblika i crvenim cvetovima. Jedenje delova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov deluje na glas koji može da promukne što može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar sistema za varenje, a može da dovede i do gušenja.

5. Fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab.

6. Paprat u toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smete da držite u spavaćim sobama.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

7. Kroton ukoliko vam se na koži pojavljuje crvenilo poput ekcema, vrlo je verovatno da ste dirali kroton bez zaštitnih rukavica. On sadrži bezbojnu mlečnu tečnost koja može da izazove iritaciju na koži. Ukoliko ta tečnost dospe u krvotok, može da dođe i do smrtnog ishoda.

8. Jagorčevina ova biljka je veoma dekoratvnog izgleda, podseća na ljubičicu na prvi pogled. U korenima dlačica na listovima nalazi se sekret primin. Ako imate osetljive ruke obavezno ih zaštitite pri dodirivanju jagorčevine, jer može izazvati teške promene na koži.

(Kurir)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име