Sokobanja, raj za decu i odrasle: Udahnite vazduh koji leči

0
371
Centar Sokobanje

Sokobanja se nalazi u jugoistočnij Srbiji na 400 metara nadmorske visine, okružena planinanama Rtanj i Ozren, kroz nju protiče bistra reka Moravica, a poznata je po vazduhu koji je lekovit za disajne puteve dece i odraslih.

Počeci banjskog turizma vezuju se za Miloša Obrenovića, i dan danas u centru Sokobanje, na korzou, nalazi se Milošev konak.

Mnoge poznate ličnosti provodile su vreme u Sokobanji. Ivo Andrić je za vreme Drugog svetskog rata, živeo i pisao u Sokobanji  jer je kao predratni diplomata odbio da sarađuje sa Nemcima.

“Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen. Ovde u Sokobanji, gledajući ovu raskoš prirode, ovu lepotu svetlosti zemlje i neba, često me obuzme neka neobjašnjiva tuga ili zanos, pa sam tako opušten razmišljao kako bi bilo lepo, bar za trenutak, ponovo se vratiti romantizmu”, rekao je naš nobelovac o Sokobanji.

Pročitajte i  Ako ste u potrazi za srećom, ovaj recept Duška Radovića pravi je putokaz kako da je dosegnete

Branislav Nušić, pravnik i komediograf, autor je krilatice “Sokobanja, Soko grad, dođeđ star, odeš mlad”, kojom su turisti pozivani da posete jednu od naših najlepših banja.

Prelepo, popločano šetalište i dalje ima ulogu korzoa. Mnoštvo kafića i radnji, kao i gradski park, u sezoni su uvek puni turista. Sokobanja je omiljena destinacija i za roditelje sa malom decom, pre svega zbog velikog broj parkova i izletišta.

Kada ste u Sokobanji, sigurno ćete se prošetati korzoom i gradskim parkom ali obavezno posetite i druge destinacije ove srpske banje sa dugom tradicijom.

Pročitajte i  Nikola Tesla otkrio veliku tajnu: Ovo je poruka skrivena u molitvi "Oče naš"

Park “Borići”

U hladovini visokih borova, u ovom parku sa drvenim stolovima i klupama sigurno ćete se dobro odmoriti.

Park “Borići”, idealno mesto za odmor u hladu četinara

Ozren i vodopad Ripaljka

Od Sokobanje do izletišta Ozren ima 5 kilometara. Samo pratite putokaz za selo Jezero. Razlika u nadmorskoj visini je velika, Sokobanja je na 400 metara, a Ozren na preko 1000 metara nadmorske visine. Dočekaće vas veliki park, jezero i čista reka. Blizu je i prelepi vodopad Ripaljka, koji je dobio naziv po vodi koja “ripa”.

Izletište na Ozrenu

 

Vodopad Ripaljka

Izletište Lepterija i Soko grad

Do izletišta Lepterija možete doći autom ili peške na više načina. U ovom predelu izuzetnih prirodnih odlika možete šetati pored Moravice na putu za Soko grad, popeti se do Bogorodice u steni, obići crkvu Presvete Bogorodice ili jednostavno popiti piće u kafani.

Pročitajte i  Ljubav ruskog pesnika bila je jača od smrti: Za svoju voljenu uradio je nešto o čemu svaka žena sanja
Reka Moravica
Restoran Pećina
Soko grad

Park Banjica i plaže na Moravici

Pored gradskog parka, ovo je još jedan uređen park za šetnju i odmor. Preko parka se dolazi do plaže Župan, a u blizini su i druge plaže na Moravici.

Park Banjica
Kupanje u čistoj i hladnoj Moravici

Blizu Sokobanje je i mistična planina Rtanj, koja ima oblik piramide, popularna destinacija za planinare i ljubitelje prirode.

Sokobanja ima još mnogo toga da ponudi, svaki dan možete raditi nešto drugo i posetiti neko novo mesto. Ako želete dodatno da se informišete o našoj banjskoj lepotici posetite Portal Sokobanja.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime