Сокобања, рај за децу и одрасле: Удахните ваздух који лечи

0
2083
Центар Сокобање

Сокобања се налази у југоисточниј Србији на 400 метара надморске висине, окружена планинанама Ртањ и Озрен, кроз њу протиче бистра река Моравица, а позната је по ваздуху који је лековит за дисајне путеве деце и одраслих.

Почеци бањског туризма везују се за Милоша Обреновића, и дан данас у центру Сокобање, на корзоу, налази се Милошев конак.

Многе познате личности проводиле су време у Сокобањи. Иво Андрић је за време Другог светског рата, живео и писао у Сокобањи  јер је као предратни дипломата одбио да сарађује са Немцима.

“Ја не знам чега стварно има овде, али знам да после 15-20 дана боравка у Сокобањи радим целу годину у Београду као препорођен. Овде у Сокобањи, гледајући ову раскош природе, ову лепоту светлости земље и неба, често ме обузме нека необјашњива туга или занос, па сам тако опуштен размишљао како би било лепо, бар за тренутак, поново се вратити романтизму”, рекао је наш нобеловац о Сокобањи.

Pročitajte i  Трагична љубав Ј. Ј. Змаја: Изгубили су ЧЕТВОРО ДЕЦЕ, а својој Ружи посветио је најлепше стихове и после ЊЕНЕ СМРТИ

Бранислав Нушић, правник и комедиограф, аутор је крилатице “Сокобања, Соко град, дођеђ стар, одеш млад”, којом су туристи позивани да посете једну од наших најлепших бања.

Прелепо, поплочано шеталиште и даље има улогу корзоа. Мноштво кафића и радњи, као и градски парк, у сезони су увек пуни туриста. Сокобања је омиљена дестинација и за родитеље са малом децом, пре свега због великог број паркова и излетишта.

Када сте у Сокобањи, сигурно ћете се прошетати корзоом и градским парком али обавезно посетите и друге дестинације ове српске бање са дугом традицијом.

Pročitajte i  "Жене бране своје мужеве који се окрећу за другим женама" Отац Предраг Поповић ШОКИРАН стањем у браковима у Србији: Отворено проговорио о прељуби

Парк “Борићи”

У хладовини високих борова, у овом парку са дрвеним столовима и клупама сигурно ћете се добро одморити.

Парк “Борићи”, идеално место за одмор у хладу четинара

Озрен и водопад Рипаљка

Од Сокобање до излетишта Озрен има 5 километара. Само пратите путоказ за село Језеро. Разлика у надморској висини је велика, Сокобања је на 400 метара, а Озрен на преко 1000 метара надморске висине. Дочекаће вас велики парк, језеро и чиста река. Близу је и прелепи водопад Рипаљка, који је добио назив по води која “рипа”.

Излетиште на Озрену

 

Водопад Рипаљка

Излетиште Лептерија и Соко град

До излетишта Лептерија можете доћи аутом или пешке на више начина. У овом пределу изузетних природних одлика можете шетати поред Моравице на путу за Соко град, попети се до Богородице у стени, обићи цркву Пресвете Богородице или једноставно попити пиће у кафани.

Pročitajte i  Манастир на југу Србије у коме су Турци закопали 12 ЖИВИХ НЕВЕСТИ: Данас се у њему догађају бројна ЧУДА!
Река Моравица
Ресторан Пећина
Соко град

Парк Бањица и плаже на Моравици

Поред градског парка, ово је још један уређен парк за шетњу и одмор. Преко парка се долази до плаже Жупан, а у близини су и друге плаже на Моравици.

Парк Бањица
Купање у чистој и хладној Моравици

Близу Сокобање је и мистична планина Ртањ, која има облик пирамиде, популарна дестинација за планинаре и љубитеље природе.

Сокобања има још много тога да понуди, сваки дан можете радити нешто друго и посетити неко ново место. Ако желете додатно да се информишете о нашој бањској лепотици посетите Портал Сокобања.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име