Сомборска торта: Традиционални десерт са стола војвођанских домаћица ком нико не може одолети

Сомборски специјалитети су веома чувени. Овај град, на крајњем северозападу наше земље, угостио је многе чувене људе из света културе, уметности, спорта. Десерт који вам препоручујемо свакако је један од најпознатијих на столу сомборских домаћица.

somborska torta

За тесто:
140 g шећера
5 јаја
2 штангле рендане чоколаде
2 кашике брашна

За фил:
150 g млевених ораха
мало воде или млека
150 g маслаца
150 g прах-шећера

Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

За глазуру:
50 g чоколаде и
50 g маслаца

За украшавање:
100 g млевених ораха

somborska torta

Умутити беланца са шећером у чврст снег, па додати жуманца, једно по једно, и даље мутити. Потом лагано умешати стругану чоколаду и брашно. Пећи у три дела на 200°С у округлом подмазаном плеху (калупу за торту).

За фил: Попарити орахе у мало кључале воде или млека, а кад се охлади додати маслац умућен са прах- шећером. Торту филовати између слојева и споља, али тако да се одозго остави простор за глазуру од чоколаде.

Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком

За глазуру: На најслабијој ватри растопити и измешати, да се уједначи, једнаке количине маслаца и чоколаде.

За украшавање: Посути по премазу од ораха млевене орахе, језгра ораха и листове од чоколаде.

srbijuvolimo.rs

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...