IZLOŽBA U ČAST SONJE SAVIĆ: Osam godina od tragične smrti naše velike glumice

0
1482

Umetnička galerija Nadežda Petrović organizuje od 24. septembra do 1. novembra program u znak sećanja na život i delo glumice Sonje Savić, u njenoj porodičnoj kući u Donjoj Gorevnici, kod Čačka.

sonja

Izložba je koncipirana kao deo 28. Memorijala Nadežde Petrović, na kom će radove izložiti 24 umetnika i umetničkih grupa. Program o našoj glumici nosi naziv Sonjin septembar (jer je posvećen mesecu rođenja i smrti Sonje Savić),  koji ima za cilj predstavljanje umetničkog dela naše slavne glumice, kao i prostor Spomen sobe u njenoj porodičnoj kući.

U okviru ove izložbe svoj rad predstaviće i umetnik Bojan Đorđev, koji je nekada blisko sarađivao sa Sonjom Savić na postavci pozorišne predstave po tekstu čiji je ona bila koautor. U pitanju je interaktivni scenski događaj čija premijera se očekuje za 24. septembar u Domu kulture u Čačku, kako najavljuju organzatori. A pretpremijera te scenske postavke biće izvedena u utorak, 20. septembra u 13.00 časova, upravo u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici.

Pročitajte i  Muzej Srema: Međunarodna izložba "Minijature Sirmijuma"

sonja savic6

Ovaj memorijal održava se pod pokroviteljstvom Grada Čačka.

Kako pamtimo Sonju Savić?

Sonja Savić, kultna je ličnost jednog vremena i jedne generacije. Rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku, a preminula je 23. septembra 2008. godine. Fakultet dramskih umetnosti upisala je 1977. godine i važila je za najtalentovaniju glumicu generacije u klasi sa Zoranom Cvijanovićem, Buletom Goncićem, Branimirom Brstinom i Oliverom Ježinom. Dobitnica je Zlatne arene u Puli, nagrade Carica Teodora za najbolju žensku ulogu za film Živeti kao sav normalan svet”, Gran pri nagrade Ćele kula za ulogu u Šećernoj vodici na Filmskim susretima u Nišu, Specijalne nagrade žirija u Veneciji za ulogu pevačice u filmu Život je lep… Neki od njenih najpoznatijih filmova jesu: Mi nismo anđeli, Kako je propao rokenrol, Davitelj protiv davitelja, Živeti kao sav normalan svet, Una, Šećerna vodica, Balkanski špijun, Čavka, a serija Vratiće se rode bila je poslednji Sonjin nastup na tv ekranima. Bavila se eksperimentalnim i video radom. Bila je najžešći kritičar svega što je smatrala licemernim i komformističkim, a nije skrivala ni svoje gađenje nad, kako je govorila, učaurenom srpskom kulturnom scenom.

Pročitajte i  Zbog ovog vica o Titu završila na Golom otoku: Mlada novinarka prošla kroz pakao zbog šale o Maršalu

sonja-savic_save0003

Sonjina sreća bila je “nesrećna” –

Njena čuvena, duboko emotivna i iskrena rečenica: Ja sam bila srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja, krije čitav smisao Sonjinog Weltschmerz-a (čitaj – svetski bol) koji je delila sa ostalim njenim prijateljima i članovima Novog talasa – Milanom Mladenovićem, Ivicom Vdovićem Vdom, Margitom Stefanović… Nažalost, kao da je čitava ta generacija jednog prijateljstva morala biti tragična. Nesrećna glumica preminula je u 48. godiniPolicija do ovog trenutka, o razlozima zbog kojih je glumica preminula, zvanično nije ništa saopštila. Pronađena je u njenom stanu u Kursulinoj ulici, u Beogradu. Sahranjena je u selu Donja Gorevnica, odakle je rodom.

Pročitajte i  Srpski visokoletač - domaći golub iz perioda pre Hrista, kog je uzgajala i naša kraljica Jelena Anžujska

f148b4eb218967c748a18adb67dfd4db

Zauvek ćemo se sećati ove nadtalentovane, drugačije, samo njoj svojstveno – ekscentrične i po lepoti jedinstvene glumice. Nastaviće da živi kroz svoju umetnost i  filmove.

Ako ste u prilici, ne propustite izložbu. Možete nam pisati i vaše impresije sa iste.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime