Spomen muzej u Robajama: Mesto u kome se Tito prvi put sreo sa partizanima na oslobođenoj teritoriji

0
978

U selu Robaje, na obroncima planine Maljen,  na teritoriji opštine Mionica smeštena je kuća Sekule i Desanke Bojinović, u koju je 18. septembra 1941. boravio Josip Broz Tito kada je bio na putu od Beograda do Stolica. Na ovom mestu se Broz prvi put susreo sa partizanskim jedinicama na oslobođenoj teritoriji, odnosno sa Kolubarskim bataljonom Valjevskog partizanskog odreda i izvršio njihovu smotru.

Na ulazu u ovo domaćinstvo postavljena je spomen-ploča koja govori o Titovoj poseti ovom mestu, kao i o njegovom sećanju na boravak u Robajama.

Pročitajte i  Sprski Tajland ili Dunavski Maldivi! Srbi odlepili za ovim ostrvom: Izgleda kao pravi egzotični raj

Kuća je manjih dimenzija, u osnovi je pravougaona sa plitkim temeljima od lomljenog kamena, zidovima rađenim u bondruku, četvoroslivnim krovom pokrivenim biber crepom i sa tri prostorije.

Kuća porodice Bojinovića je pretvorena u spomen dom 1977. godine, kada je u Robajama i susednom selu Rajković bila organizovana savezna omladinska radna akcija na izgradnji asvaltnog puta u ta dva sela. Broz je u Robajama poslednji put boravio na Vidovdan 28. juna 1979. godine i tada se sreo sa preživelim borcima Valjevskog partizanskog odreda.

Pročitajte i  Kamile sa Balkana! Zvuči neverovatno: Živele su na području Srbije, a kralj Milutin celo krdo poklonio jednom manastiru

Danas je spomen muzej u pristojnom stanju, u njemu je očuvana muzejska postavka iz davne 1941. godine. Godinama su ovo mesto redovno posećivali borci, poštovaoci Titovog dela ali i mnogobrojne đačke ekskurzije.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime