Спомен музеј у Робајама: Место у коме се Тито први пут срео са партизанима на ослобођеној територији

0
1245

У селу Робаје, на обронцима планине Маљен,  на територији општине Мионица смештена је кућа Секуле и Десанке Бојиновић, у коју је 18. септембра 1941. боравио Јосип Броз Тито када је био на путу од Београда до Столица. На овом месту се Броз први пут сусрео са партизанским јединицама на ослобођеној територији, односно са Колубарским батаљоном Ваљевског партизанског одреда и извршио њихову смотру.

На улазу у ово домаћинство постављена је спомен-плоча која говори о Титовој посети овом месту, као и о његовом сећању на боравак у Робајама.

Кућа је мањих димензија, у основи је правоугаона са плитким темељима од ломљеног камена, зидовима рађеним у бондруку, четворосливним кровом покривеним бибер црепом и са три просторије.

Кућа породице Бојиновића је претворена у спомен дом 1977. године, када је у Робајама и суседном селу Рајковић била организована савезна омладинска радна акција на изградњи асвалтног пута у та два села. Броз је у Робајама последњи пут боравио на Видовдан 28. јуна 1979. године и тада се срео са преживелим борцима Ваљевског партизанског одреда.

Данас је спомен музеј у пристојном стању, у њему је очувана музејска поставка из давне 1941. године. Годинама су ово место редовно посећивали борци, поштоваоци Титовог дела али и многобројне ђачке екскурзије.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име