Spomenik braći Sokolović u Andrićgradu: Zagrljaj srpskog patrijarha Makarija i Mehmed-paše

0
4221

Ove godine na Vidovdan je u Andrićgradu otkriven spomenik braći Sokolović, velikom srpskom patrijarhu Makariju i turskom veziru Mehmed-paši.
Skulptura vajara Zorana Kuzmanovića govori mnogo o dešavanjima u srpskoj istoriji gde dva brata mogu biti različite vere.
Mehmed paša Sokolović rođen kao Bajica Nenadić u selu Sokolovićima u blizini mesta Rudo u Hercegovini. Odveden je u danku u krvi, odgajan kao janjičar i primoran da pređe u islam.
Patrijarh srpski Makarije Sokolović je bio arhiepiskop pećki i patrijarh srpski u vremenu od 1557. do 1571. godine. Obnovio je Srpsku patrijaršiju sa središtem u Peći.
Na otvaranju spomenika govorio je akademik Matija Bećković i tom prilikom je rekao:
“Spomenik braći Sokolović, Mehmedu i Makariju, paši i patrijarhu, spomenik je duši srpskog naroda, oda bratskoj ljubavi i bratstvu svih ljudi”.
„Dva Srbina, dva mileševska iskušenika, vinula su se do nebeskih visina i najširih vidika. Jedan je postao veliki vezir turski, a drugi slavni patrijarh srpski. Jedan nije bio samo paša između ostalih, nego najmudriji među mudrima čiju biografiju kazuju svi jezici i sve istorije. Drugi nije jedan u nizu patrijarha Srpske crkve, nego sveti patrijarh Makarije koji se uz zalaganje svog brata uspeo na tron Svetog Save i obnovio Pecćku patrijaršiju koja je spasila srpski narod i zauzimala veći prostor od Dušanovog carstva“, rekao je Bećković.

Ističući kako Mehmed nikada nije zaboravio majku, zavičaj, poreklo, jezik i pismo, Bećković je rekao da je on za njih učinio više nego iko za vreme turske vladavine.
„Na tri kontinenta kojima je vladao, Drina nije bila jedina reka, ali je jedini na njoj o svom trošku ispunio zavet svog srca. Vojevajući po Balkanu, Mehmed, Makarijev brat, izdavao je naredbe na srpskom jeziku i ćirilicom i zahtevao da mu se na isti način odgovara“, naveo je Bećković i dodao da je Mehmed bio istinski srpski rodoljub.
Prema njegovim rečima, dva brata su zaustavila rasulo srpskog naroda, čemu bi valjalo da posluži i ovaj spomenik u vreme novog kosovskog poloma i ugroženog Pećkog trona.

On je istakao da se spomeniku braći Sokolović raduju Mileševo i Hilandar, Peć i Dečani, Gračanica i Tvrdoš, Piva i Morača, Srbi hrišćani i Srbi muslimani sa neprebrojanim hramovima koje su obnovili i knjigama koje su objavili.
„Bratski zagrljaj skulptora Zorana Kuzmanovića likovno je viđenje mosta na Drini koji je zauvek zagrlio njene obale. Taj zagrljaj svjedoči koliko su se braća uželela, a u njega su stali vekovi borbe za opstanak srpskog naroda“, naglašava Bećković.
Braća i bratstvo, istakao je on, temelj su bratstva svih ljudi o kojem čovek nije prestao da sanja.
„Zanemarujući stvarnost, nebratsko, kontrakulturno i postistinito vreme, Emir Kusturica u službi višem životu i opštečovečanskoj umetnosti stvara kao da je sve normalno. Republika Srpska u ovakvim pobedama dokazuje zašto postoji na ovom svetu. Delima kao što je spomenik braći Mehmedu i Makariju Sokolović, Republika Srpska osveštava svoje duboke temelje i neporušive stubove na kojima stoji. Više od savremenika, budući naraštaji će znati da cene ovakva dela, dublje će im se pokloniti, nadograditi ih i nadomestiti“, poručio je Bećković.

izvor:Iskra

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime