SPOMENIK IBARSKIM JUNACIMA: Prizor vojnika na litici nikoga nece ostaviti ravnodušnim

0
3101

Na litici iznad Ibra u selu Cerje, na teritoriji grada Kraljeva, već osam i po decenija  “stražari” srpski ratnik. Betonska statua srpskog vojnika od tri i po metra, nalazi se na vertikalnoj kamenoj uzvisini iznad reke.

ibar heroj

EVO ŠTA SE DANAS DOGAĐA SA OVIM SPOMENIKOM I KO O NJEMU VODI RAČUNA

Vojnik je postavljen tako da stražari s pogledom na magistralni put, tako da već decenijama podseća prolaznike na junaštvo ibarskih ratnika u dva balkanska i Prvom svetskom rata. Na kamenoj ploči ispod spomenika i piše: “Ibarskim junacima palim za kralja i otađbinu”.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Стража

Spomenik Ibarskim junacima palim za kralja i otadzbinu (1912-1918), je podignut 1930. Gradjevinarska firma Labor kada je gradila prugu investirala je i izgradnju spomenika.

Nažalost spomenik je devastiran puščanim mecima (partizana) odmah posle II svetskog rata, a obnovljen je 1977 god.

Sada je u vrlo lošem stanju. Slova ispod spomenika su restaurirali i konzervirali mr Milica Tanasijevic, arhitekta, konzervator i Rasko Simovic radnik na užetu. Trenutno se skuplja novac za njegovu restauraciju.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име