Оаза мира и нетакнуте лепоте: Споменик природе Рибница је одмор за душу и тело

0
2386
Спомен парк Рибница

У непосредној близини од центра Мионице смештен је Споменик природе Рибница који је стављен под заштиту државе као природно добро од изузетног значаја. Споменик природе Рибница обухвата део тока реке Рибнице, Рибничку пећину, цркву посвећену Светим апостолима Петру и Павлу и јединствених 13 врсти заштићених стабала липе.

Река Рибница припада сливу Колубаре и налази се подно северних обронака планина Маљен и Дивчибаре. Са Равне горе и Маљена се сливају две речице Манастирица и Паклешница и на месту њиховог споја настаје чаробна Рибница.

Река Рибница

Рибничка пећина због свог изгледа и лепоте оставља без даха све њене посетиоце. Пећина је по својој посебности позната и ван наше земље јер предстваља јединствен спалеолошки објекат у Србији у коме се налази 15 врста слепих мишева (Цхироптера) заштићених као природна реткост.

Рибничка пећина

Рибничка црква посвећена апостолима Светим апостолима Петру и Павлу представља споменик културе чији најстарији помени потичу из 1657. године као рибнички манастир, али  је сам манастир 1832. године претворен у мирску цркву.  За време трајања Кочине крајине, црква је спаљена, да би током 19. века била поново обновљана. За последњу обнову 1823. године заслужан је кнез Јовица Милутиновић, а данашња црква саграђена је 1909. године.

Црква посвећена Светим апостолима Петру и Павлу

Ако вас пут нанесе на мионички крај, Споменик природе Рибница је место које свакако морате посетити. Доживећете авантуру о којој ћете дуго причати.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име