Oaza mira i netaknute lepote: Spomenik prirode Ribnica je odmor za dušu i telo

0
2050
Spomen park Ribnica

U neposrednoj blizini od centra Mionice smešten je Spomenik prirode Ribnica koji je stavljen pod zaštitu države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Spomenik prirode Ribnica obuhvata deo toka reke Ribnice, Ribničku pećinu, crkvu posvećenu Svetim apostolima Petru i Pavlu i jedinstvenih 13 vrsti zaštićenih stabala lipe.

Reka Ribnica pripada slivu Kolubare i nalazi se podno severnih obronaka planina Maljen i Divčibare. Sa Ravne gore i Maljena se slivaju dve rečice Manastirica i Paklešnica i na mestu njihovog spoja nastaje čarobna Ribnica.

Reka Ribnica

Ribnička pećina zbog svog izgleda i lepote ostavlja bez daha sve njene posetioce. Pećina je po svojoj posebnosti poznata i van naše zemlje jer predstvalja jedinstven spaleološki objekat u Srbiji u kome se nalazi 15 vrsta slepih miševa (Chiroptera) zaštićenih kao prirodna retkost.

Ribnička pećina

Ribnička crkva posvećena apostolima Svetim apostolima Petru i Pavlu predstavlja spomenik kulture čiji najstariji pomeni potiču iz 1657. godine kao ribnički manastir, ali  je sam manastir 1832. godine pretvoren u mirsku crkvu.  Za vreme trajanja Kočine krajine, crkva je spaljena, da bi tokom 19. veka bila ponovo obnovljana. Za poslednju obnovu 1823. godine zaslužan je knez Jovica Milutinović, a današnja crkva sagrađena je 1909. godine.

Crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu

Ako vas put nanese na mionički kraj, Spomenik prirode Ribnica je mesto koje svakako morate posetiti. Doživećete avanturu o kojoj ćete dugo pričati.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime