Споменик Стефану Немањи по свим светским стандардима красиће Савски трг

0
455

Жири који је сазван за подизање споменика Стефану Немањи позвао је четири вајара из Кине, Русије, Италије и Словеније да директно учествују на конкурсу за израду  споменика утемељивачу српске државе.

Споменик Стефану Немањи

Позиви су упућени руском вајару проф. Александру Рукавишникову, директору Националног музеја Кине, Ву Веипану, италијанском ствараоцу Роберту Барнију и Словенцу Мирсаду Бегићу.

Награда за првопласирани рад на конкурсу је шест милиона динара. Вајарима који добију позив обезбеђује се пет хиљада евра.

Pročitajte i  Ово је најлековитија биљка на нашим просторима: Лечи гастритис, чисти крв и помаже код срчаних тегоба

А жири чине: секретар председника Србије Никола Селаковић, а чланови су Светомир Арсић Басара, Емир Кустурица, Милутин Фолић, Горан Весић, Владимир Величковић, Миодраг Живковић, Небојша Ђурановић и Сима Аврамовић.

Споменик би требао да буде подигнут на Савском тргу, испред зграде Главне железничке станице, која ће ускоро постати Музеј српског средњег века.Споменик Стефану Немањи

Утемељивач српске државности Стефан Немања никада  до сада није добио достојан споменик у Србији.

Pročitajte i  Научници УПОЗОРАВАЈУ - Ово су НОВА 4 симптома короне! Појављују се ПРЕ температуре и кашља

Радови на преуређењу Савског трга биће завршени следеће године, а конача замишљен изглед се очекује 2019.  када ће бити постављена и монументална статуа родоначелника династије Немањића.

Плато ће бити кружног облика, а саобраћај ће се одвијати по његовим ободима. Београд ће на овај начин добити још један атрактивни трг са спомеником у средишту. Откривање статуе, планирано за почетак 2019. године, а на најбољи начин увеличаће обележавање 800 година од стицања аутокефалности Српске православне цркве.

Pročitajte i  Ћале, последњи мушкарац коме жене нису смеле ништа! Прича Моме Капора о мушкарцима којих више нема

Споменик Стефану Немањи

Што се тиче изгледа фигуре, препоручено је да Стефана Немању прикажу у стојећем ставу као великог жупана Рашке. Владар ће, највероватније, бити „одевен“ у једноставнији сакос (аристократска одежда средњег века), а на глави ће носити великожупански венац. Ауторима је напоменуто да га прикажу као човека зрелих година, са припасаним, али неисуканим мачем, и Хиландарском повељом у рукама.

mediasfera.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име