Spomenik Stefanu Nemanji po svim svetskim standardima krasiće Savski trg

0
295

Žiri koji je sazvan za podizanje spomenika Stefanu Nemanji pozvao je četiri vajara iz Kine, Rusije, Italije i Slovenije da direktno učestvuju na konkursu za izradu  spomenika utemeljivaču srpske države.

Spomenik Stefanu Nemanji

Pozivi su upućeni ruskom vajaru prof. Aleksandru Rukavišnikovu, direktoru Nacionalnog muzeja Kine, Vu Veipanu, italijanskom stvaraocu Robertu Barniju i Slovencu Mirsadu Begiću.

Nagrada za prvoplasirani rad na konkursu je šest miliona dinara. Vajarima koji dobiju poziv obezbeđuje se pet hiljada evra.

Pročitajte i  Sms poruke za Božić: Uz tradicionalno "Hristos se rodi" podarite prijateljima originalne božićne pozdrave i želje!

A žiri čine: sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, a članovi su Svetomir Arsić Basara, Emir Kusturica, Milutin Folić, Goran Vesić, Vladimir Veličković, Miodrag Živković, Nebojša Đuranović i Sima Avramović.

Spomenik bi trebao da bude podignut na Savskom trgu, ispred zgrade Glavne železničke stanice, koja će uskoro postati Muzej srpskog srednjeg veka.Spomenik Stefanu Nemanji

Utemeljivač srpske državnosti Stefan Nemanja nikada  do sada nije dobio dostojan spomenik u Srbiji.

Pročitajte i  Holivudske zvezde pravoslavne vere: Poznate ličnosti koje slave naš Božić

Radovi na preuređenju Savskog trga biće završeni sledeće godine, a konača zamišljen izgled se očekuje 2019.  kada će biti postavljena i monumentalna statua rodonačelnika dinastije Nemanjića.

Plato će biti kružnog oblika, a saobraćaj će se odvijati po njegovim obodima. Beograd će na ovaj način dobiti još jedan atraktivni trg sa spomenikom u središtu. Otkrivanje statue, planirano za početak 2019. godine, a na najbolji način uveličaće obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Pročitajte i  Božić, najradosniji hrišćanski praznik: Slavimo rođenje Isusa Hrista, Božijeg sina

Spomenik Stefanu Nemanji

Što se tiče izgleda figure, preporučeno je da Stefana Nemanju prikažu u stojećem stavu kao velikog župana Raške. Vladar će, najverovatnije, biti „odeven“ u jednostavniji sakos (aristokratska odežda srednjeg veka), a na glavi će nositi velikožupanski venac. Autorima je napomenuto da ga prikažu kao čoveka zrelih godina, sa pripasanim, ali neisukanim mačem, i Hilandarskom poveljom u rukama.

mediasfera.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime