Шведски метал бенд Сабатон познат је по томе што често узима историјске теме за своје песме. Тако је песму под називом “Last dying breath” посветио једном догађају из српске историје, а за ову нумеру урађен је и спот који велича нашег славног војсковођу и српске ратнике…

Песма чији назив у буквалном преводу значи “Последњи дах” инспирисана је говором мајора Драгутина Гавриловића који је упутио храбрим српским ратницима у Првом светском рату пред битку за Београд у октобру 1915. године.

U SLAVU MAJORA GAVRILOVIĆA: Švedski metal bend napravio pesmu srpskim herojima Prvog svetskog rata

У последње две строфе песме је и парафразиран један део овог говора којим се мајор Гавриловић обратио браниоцима Београда:

„Ваши животи су избрисани. Напред у славу за краља и отаџбину. Одбраните част Београда. Напред у славу да се коначно суочите са судбином“.

ČUVENI MAJOR GAVRILOVIĆ IZ VELIKOG RATA: Preživeo je logor, bio prebijan od tadašnje komunističke vlasti i umro sam u bedi

На чистом српском чује се наводно глас славног мајора који говори: “Ви немате више да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За краља и отаџбину! Живео краљ! Живео Београд!”

Песму прати и спот који верно дочарава сцене борбе и срчану борбеност српских војника који гину како би ослободили своју земљу.

“Ми не можемо да знамо целу светску историју, па смо српску историју упознали тако што су нам људи из Србије слали мејлове или поклањали књиге кад смо овде одржавали концерте. Било нам је само потребно да прочитамо Гавриловићев говор да знамо да је то та песма – и извините на речнику, али да је је**но инспиришуће!”, објаснио је за Мондо Јоаким, члан бенда Сабатон, док су се остали чланови бенда сложили.

“Ми знамо кроз колико тога је ваша земља прошла и да се налазила у центру конфликта толико година, као и да овде има много историје. Тема за песму “Last dying breath” је само једна од многих коју смо могли да одаберемо из овог подручја”, додао је Пар, док је Јоаким нагласио како ова песма није написана специфично за људе из Србије, јер ми нашу историју већ знамо, већ да би други који је не знају имали прилику да је упознају!

Група Сабатон постоји већ готово 2 деценије и чест је гост Београда. Највише их радује што овде има толико људи који једва чекају да они дођу, а карте за њихове концерте су увек распродате.

Фото: Headliner
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име