Спремите воћну туршију на време и обезбедите зиму без прехладе

0
1507

Воћна туршија је пуна ензима, минерала и витамина, а обично је припремају у октобру и новембру. Овај напитак је врло здрав, јер се обично припрема од дивљег бобичавог воћа, које је богато витамином Ц и антиоксидантима. Један је од најважанијих напитака зими, јер ефективно штити од грипа и прехлада.

направите воћну туршију

Захваљући дивљем, јаком и врло здравом воћу воћна туршија је права имунолошка бомба. Чак је користе код проблема са мокрењем, пробавом (посебно затвором), искашљавањем…

Овај напитак убрзава метаболизам, добар је и за оне који су на кури мршављења, али, према неким веровањима, и за оне који се боре са астмом.

Занимљиво је да спада међу најбоље домаће лекове против мамурлука. Они, који су је пробали тврде да после једне шоље воћне туршије мамурлук буде као руком однесен.

Потребно је да прво сакупите много дивљег воћа и шумских плодова. Ту мислимо на дрењине, шипурак, клеку, дивље крушке (оскоруше) и јабуке, глог, трњине, боровнице, … Пазите да је воће убрано, прикупљено са незагађених подручја. Добро га оперите и очистите.

направите воћну туршију

Према најједноставнијем рецепту: у чисто буре (пожељно са чесмицом на дну) ставите претходно припремљено воће, сипајте филтрирану (ли чисту изворску воду).

Обично иде око 4 килограма воћа на 10 литара воде. Све покрити крпом и оставити да огрезне у води око месец дана на собној температури. Када почне да “рези”, да “киси” можете је пити.

Тада се обично пије разблажена са водом, јер је прејака. Буре можете сада преместити на хладно место. Мању количину можете направити и у великој тегли (галону).

Приликом стављања воћа и воде, можете додати смеђег шећера или меда да бисте убрзали ферментацију (већ за 15-так дана воћну туршију можете пити).

У воћну туршију можете додавати воде (у буре), тако ће временом бити све блажа. (Колико потрошите, толико воде додате). Најлепша је када је јака и када је разблажите са водом и додате мало меда.

Извор: stil

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име