Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.
Gologlavka
Sastojci:
- 500 g kukuruznog brašna
- 250 g sira
- 250 g kajmaka
- 3 jajeta
- 1 kockica kvasca
- so
- ulje
Priprema:
U brašnu izmrvite sir, umešajte kajmak. Dodajte umućena jaja, udrobljen kvasac i so.
Zamesite s malo ulja da masa ne bude žitka. Sipajte u podmazan pleh. Pecite oko 10 minuta na 200 stepeni.
Lenja pita
Sastojci:
- 600 g brašna
- 1 šoljica šećera
- 250 g margarina
- 1 kesica vanilin-šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 jajeta
- rendana kora 1 limuna
Fil:
- 1 kg jabuka
- 150 g suvog grožđa
- 150 g krupno sečenih oraha
- šećer, cimet
- 1 kesica vanilin-šećera
rendana kora 1 limuna
Priprema:
Brašno pomešajte s praškom za pecivo. Dodajte šećer, vanilin-šećer, jaja i margarin otopljen na sobnoj temperaturi. Umesite glatko testo i podelite na dva dela. Za fil narendajte jabuke i stavite ih na slabu vatru dok voda ne ispari. Dodajte suvo grožđe, orahe, šećer, vanilin-šećer i cimet. Jedan deo testa razvaljajte, stavite u podmazan pleh i ispecite napola. Stavite fil i preklopite drugim delom testa.
Gornji deo testa možete da isečete na trake i da ih ukrštene stavite odozgo. Dopecite pitu, pa je još toplu pospite šećerom u prahu.
Kolač će duže ostati mek ako umesto margarina uzmete mast. Mast prethodno morate isprati u dve-tri vode.
