Заборављена јела – право из срца Западне Србије: Спремите за само 15 минута најукуснију гологлавку

0
490

Водич за гастрономију и туризам кроз Заборављена јела Србије представља вам специјалитете домаће кухиње и туристичке атракције предела у којима су настали.

Гологлавка

Састојци:

  • 500 г кукурузног брашна
  • 250 г сира
  • 250 г кајмака
  • 3 јајета
  • 1 коцкица квасца
  • со
  • уље

Припрема:

У брашну измрвите сир, умешајте кајмак. Додајте умућена јаја, удробљен квасац и со.

Замесите с мало уља да маса не буде житка. Сипајте у подмазан плех. Пеците око 10 минута на 200 степени.

Pročitajte i  Све што нисте знали о сланини: Запањиће вас ових 7 чињеница и добићете потребу да је једете сваки дан

Лења пита

Састојци:

  • 600 г брашна
  • 1 шољица шећера
  • 250 г маргарина
  • 1 кесица ванилин-шећера
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 4 јајета
  • рендана кора 1 лимуна

Фил:

  • 1 кг јабука
  • 150 г сувог грожђа
  • 150 г крупно сечених ораха
  • шећер, цимет
  • 1 кесица ванилин-шећера
    рендана кора 1 лимуна

Припрема:

Брашно помешајте с прашком за пециво. Додајте шећер, ванилин-шећер, јаја и маргарин отопљен на собној температури. Умесите глатко тесто и поделите на два дела. За фил нарендајте јабуке и ставите их на слабу ватру док вода не испари. Додајте суво грожђе, орахе, шећер, ванилин-шећер и цимет. Један део теста разваљајте, ставите у подмазан плех и испеците напола. Ставите фил и преклопите другим делом теста.

Pročitajte i  Кошта МАЊЕ од 50 ДИНАРА: Предлог за здрав и јефтин ручак за целу породицу

Горњи део теста можете да исечете на траке и да их укрштене ставите одозго. Допеците питу, па је још топлу поспите шећером у праху.

Колач ће дуже остати мек ако уместо маргарина узмете маст. Маст претходно морате испрати у две-три воде.

Лења пита

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име