Zaboravljena jela – pravo iz srca Zapadne Srbije: Spremite za samo 15 minuta najukusniju gologlavku

0
235

Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.

Gologlavka

Sastojci:

  • 500 g kukuruznog brašna
  • 250 g sira
  • 250 g kajmaka
  • 3 jajeta
  • 1 kockica kvasca
  • so
  • ulje

Priprema:

U brašnu izmrvite sir, umešajte kajmak. Dodajte umućena jaja, udrobljen kvasac i so.

Zamesite s malo ulja da masa ne bude žitka. Sipajte u podmazan pleh. Pecite oko 10 minuta na 200 stepeni.

Pročitajte i  Ovo su bila nezaobilazna jela 80-ih: Mnogi su odrasli na njima, a današnja deca neće ni da čuju

Lenja pita

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 1 šoljica šećera
  • 250 g margarina
  • 1 kesica vanilin-šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 4 jajeta
  • rendana kora 1 limuna

Fil:

  • 1 kg jabuka
  • 150 g suvog grožđa
  • 150 g krupno sečenih oraha
  • šećer, cimet
  • 1 kesica vanilin-šećera
    rendana kora 1 limuna

Priprema:

Brašno pomešajte s praškom za pecivo. Dodajte šećer, vanilin-šećer, jaja i margarin otopljen na sobnoj temperaturi. Umesite glatko testo i podelite na dva dela. Za fil narendajte jabuke i stavite ih na slabu vatru dok voda ne ispari. Dodajte suvo grožđe, orahe, šećer, vanilin-šećer i cimet. Jedan deo testa razvaljajte, stavite u podmazan pleh i ispecite napola. Stavite fil i preklopite drugim delom testa.

Pročitajte i  Savršena za slavsku trpezu: Krem salata od piletine, kikirikija i susama

Gornji deo testa možete da isečete na trake i da ih ukrštene stavite odozgo. Dopecite pitu, pa je još toplu pospite šećerom u prahu.

Kolač će duže ostati mek ako umesto margarina uzmete mast. Mast prethodno morate isprati u dve-tri vode.

Lenja pita

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime