Na Petrovdan mnoge žene u Srbiji mese tradicionalnu pitu od jabuka koja se naziva Petrovača. U pripremi kolača učestvuju i deca, pa majke ovaj običaj smatraju jednim od najlepših.

U Banatu se za Petrovdan raznose jabuke “petrovače” po komšiluku ili se darivaju deca. Jabuka petrovača je srpska autohtona sorta jabuke i prva među jabukama koja rodi u godini.

Pročitajte i  Uporno se moliš, a nijedna tvoja molitva nije uslišena: Ovo je razlog zašto ih Bog ne čuje

Evo jednog starinskog vojvođanskog recepta za pitu petrovku odn. petrovaču:

pita petrovača

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
1,5 kg jabuka, najbolje petrovača, a mogu i druge sorte
cimet
šećer
griz
ulje

Priprema:

Za početak jabuke očistiti i izrendati. Uzimati po 3 kore. Svaku koru poprskati sa malo ulja i posuti sa malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe.

Pročitajte i  Čudotvorna voda manastira Đunis: Bogorodica se ukazala devojčici i pokazala joj mesto lekovitog izvora na kome se danas mnogi isceljuju

Na treću koru staviti rendane jabuke, malo ih poprskati uljem, posuti sa malo cimeta, jednom kašikom griza i 2 pune kašike šećera.

Možete ih uviti u jufku i staviti u podmazan pleh, a možete kore ređati i u četvrtast pleh. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peče na 200-220 stepeni.

Pročitajte i  Pečene kremenadle iz rerne: Sočan i ukusan ručak za celu porodicu

pita petrovača

vojvodjanskakuhinja.blogspot.rs

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Ja pravim ovakvu na isti način ali bez cimeta. Šezdesetih kad sam ja bila mala u selu nije bilo cimeta, retko koja je domaćica imala taj začin i prosto kad negde probam kolače u koje ide cimet, ne mogu da ih pojedem jer taj ukus nadvlada a ne ono od čega je kolač pravljen, kao u ovom slučaju od jabuka. Pita je ekstra ali bez cimeta…

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime