На Петровдан многе жене у Србији месе традиционалну питу од јабука која се назива Петровача. У припреми колача учествују и деца, па мајке овај обичај сматрају једним од најлепших.
У Банату се за Петровдан разносе јабуке “петроваче” по комшилуку или се даривају деца. Јабука петровача је српска аутохтона сорта јабуке и прва међу јабукама која роди у години.
Ево једног старинског војвођанског рецепта за питу петровку одн. петровачу:
Састојци:
500 г танких кора за питу
1,5 кг јабука, најбоље петровача, а могу и друге сорте
цимет
шећер
гриз
уље
Припрема:
За почетак јабуке очистити и изрендати. Узимати по 3 коре. Сваку кору попрскати са мало уља и посути са мало шећера, у зависности да ли волите слађе.
На трећу кору ставити рендане јабуке, мало их попрскати уљем, посути са мало цимета, једном кашиком гриза и 2 пуне кашике шећера.
Можете их увити у јуфку и ставити у подмазан плех, а можете коре ређати и у четвртаст плех. Затим ножем исећи парчиће, премазати уљем и ставити да се пече на 200-220 степени.
vojvodjanskakuhinja.blogspot.rs
Ja pravim ovakvu na isti način ali bez cimeta. Šezdesetih kad sam ja bila mala u selu nije bilo cimeta, retko koja je domaćica imala taj začin i prosto kad negde probam kolače u koje ide cimet, ne mogu da ih pojedem jer taj ukus nadvlada a ne ono od čega je kolač pravljen, kao u ovom slučaju od jabuka. Pita je ekstra ali bez cimeta…