SRAMNO: Bošnjački akademci slavnog nobelovca, Ivu Andrića, uporedili sa Hitlerom!

0
314

U mostarskom Centru za kulturu održana je promocija knjige Rusmira Mahmutćehajića “Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja“, na kojoj su srpskog nobelovca uporedili, ni manje ni više, nego sa Hitlerom!

nobelovca ivu andrića

Predstavljači Mahmutćehajićevog dela tvrde kako predstavlja “prvo celovito ispitivanje odnosa nacionalističkih, orijetntalistčkih i kulturno rasističkih odnosa Ive Andrića prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu”.

Evo na osnovu čega je došlo do poređenja Andrića s Hitlerom

Poslanik “multietničkog” SDP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Nerin Dizdar izjavio je kako je “Andrić dekadentnima uvek označavao samo Turke, muslimane i islam”, ističući da brojni književnici koji ga brane, poput Ivana Lovrenovića i Miljenka Jergovića, “ne žele priznati njegov rasizam.”

Pročitajte i  Najlepše poruke za Božić: Uz tradicionalno "Hristos se rodi" podarite prijateljima originalne božićne pozdrave i želje!

nobelovca ivu andrića

Navodi i kako ne stoje argumenti da je Andrić bio pametan, pa nije mogao biti nacionalist, jer su “i Adolf Hitler i Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj bili pametni!”

Nakon poređenja sa Hitlerom, Dizdar je svoju “argumentaciju” o Andrićevom rasizmu pronašao u njegovoj doktorskoj disertaciji, ističući kako su Andrićeve knjige za rezultat imale “genocid nad Bošnjacima, posebno u Višegradu”.

U prilog tome naveo je i sledeću činjenicu:

Naime, naveo je da Andrića danas citiraju hrvatski i srpski političari, poput Milorada Dodika, Vojislava Šešelja, Ivana Muse pa čak i bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića.

Pročitajte i  Crna sudbina Milevinog i Albertovog genijalnog sina: Najmlađi Ajnštajn teško je bolovao - život mu je bio samo tama

I drugi učesnici promocije ove “knjige” Andrića su optuživali za “negativan odnos prema muslimanima i Bosni”, a njegovu književnost opisivali kao “veliki antibosanski projekt, velikosrpski projekt, rezultat Nedićevog režima, u kom su dobri Bošnjani prikazani kao remetilački faktor”.

Univerzitetski profesor Vahidin Preljević Andrića je nazvao “fantomskim monstrumom koji je falsifikovao istoriju“, ističući da su njegova dela koristila “u propagandne svrhe tokom rata u BiH”.

Pročitajte i  SMS poruke za Srpsku novu godinu: Čestitajte Pravoslavnu novu godinu svim dragim ljudima uz ovih 15 fantastičnih čestitki

Književni teoretičar Sanjin Kordić tvrdi kako su “Andrićevi romani delom rasistički, ali je pozivao javnost da ih, ipak, čita i suoči se s njima kroz proces ‘detraumatizacije’“.

Publici se na kraju promocije, obratio se i sam autor “knjige”, Rusmir Mahmutćehajić koji je rekao, da “ukoliko bi imao bilo šta reći na izlaganja svojih kolega, morao bih napisati novu knjigu, a to bi sigurno bilo o svemirskom pitanju – pitanju Bosne“.

Izvor: Dnevnik.ba

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime