SRBI IMALI DRŽAVU I PRE NEMANJIĆA: Arheološka istraživanja utvrdila postojanje države Srba 2 veka pre Nemanjića!

0
699

Otkriće velike tvrđave na brdu Branig govori o postojanju srpske države koja je funkcionisala skoro 2 veka pre Nemanjića!

1

Arheolog Radivoj  Arsić iz valjevskog zavoda kaže da rezultati istraživanja govore o organizovanoj teritoriji koja se prostirala između Save i Drine koja je bila gusto naseljena sa utvrđenjima koji su štitili saobraćajnice kojima se transprtovao tovar dragocenih ruda.

Arheolog Ristić tvrdi da bi buduća istraživanja donela još više iznenađenja jer na teritoriji  istočne Bosne i zapadne Srbije utvrđeni su tragovi utvrđenja i naselja ranosrednjovekovne srpske države.

Ostatke ovoga uvrđenja narod iz okoline zvao je Jerin grad, a ono se nalazi u kanjonu reke Gradac u blizini sela Brangović, 7 km udaljeno od Valjeva. Ove ruševine su se dugo zvale Bežane, jer su se tu od turskog zuluma dugo sakrivali zbegovi.

maxresdefault

Još uvek nema pisanih dokumenata koji svedože o postojanju ovoga velikog grada, ali se smatra na osnovu nalaza da ono potiče iz 1600 godine pre Proklete Jerine, žene Đurđa Brankovića, za koju se smatra da je bila graditeljka grada prema mašti naroda.

U početku ispovanja se mislio da je reč o vizantijskom gradu iz 5. veka iz vremena Justinijana, ali kasnijim iskopavanjima je utvrđeno da su je Rimljani koristili još u 3. veku, a da su pri tom kasnije dodati episkopska crkva, luksuzniji deo grada, i ckveno sedište za ovaj deo Srbije- što govori i veliko značaju ovoga grada. Daljim iskopavanjima se utvrdilo i postojanje naselja koje seže još u gvozdeno doba i ono je bilo utvrđeno kamenim bedemima.

images

u najmlađem arhreološkom sloju iz je sačekalo veliko iznenađenje, odnosto, ovde su pronašli dokaz koji nedvosmisleno ukažuje da su ovde Srbi živeli u kontinuitetu od 7.do 10. veka, a sam grad je napušten u vreme kada je knez Časlav ratovao sa Ugarima.

Grad se sastoji iz gornjeg i dodnjeg grada kao i većina srednjovekovnih gradova. Donji grad je bio civilno naselje, a gornji koji je imao donžon kuli je bio isključivo vojnog karaktera. Civilno naselje tj. dodnji grad se razvio pored antičkog puta kroz kanjon reke Gradac i tako spajao dolinu Kolubare sa Valjevskim planinama i Podrinjem  koje je bilo bogato rudama srebra, zlata,, bakra i olova.

U blizi grada pronađene su i pećine koje su služile kao kelije monasima-isposnicima, a naučnici smatraju da tim isposnicima svoje ima duguje amnastir Ćelije koji se nalazi u blizini Jerinog grada.

novosti/opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име